Somogyban 300-nál, országosan 11 ezernél is több új fertőzött

A hosszú hétvégén ennyi új koronavírusost azonosítottak, elhunyt 152 ember. Életbe léptek a kormány védelmi intézkedései. További csaknem 200 katonát küld a kórházakba a honvédség.

Somogyban 305-tel nőtt három nap alatt az új fertőzöttek száma, és elérte a 30.322-t. Magyarországon 11 211 új fertőzöttet találtak – közölte hétvégi összesítőjében a koronavirus.gov.hu hétfőn.

A kormányzati portál szerint jelenleg 2605 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 299-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma 43 542.
Életbe léptek a kormány újabb védelmi intézkedései. Hétfőtől ismét kötelező a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön, a munkáltatók előírhatják az oltás felvételét dolgozóiknak. Az állami szférában elvárt az oltás felvétele, az önkormányzatoknál a kérdésben a polgármesterek dönthetnek.
A kormány a harmadik oltás felvételére biztatja a korábban beoltottakat. Erről a regisztráltak emailt is kapnak, amelyben felhívják az oltottak figyelmét, hogy a védőoltás után kialakuló védettség néhány hónap elteltével gyengülhet. Javasolják, hogy aki elmúlt 18 éves, és már több mint 4 hónapja vette fel korábbi oltását, jelentkezzen az ismétlő harmadik oltásra is. Ennek beadását a háziorvostól lehet kérni, emellett az interneten is lehet időpontot foglalni valamely kórházi oltópontra.
A kórházakban látogatási tilalmat rendeltek el, és a betegek számának növekedése miatt újabb kórházakat vonnak be a koronavírusos betegek ellátásába. Mától további 194 fővel, 75 kórházban lesznek ott a katonák, hogy segítsék a koronavírus-járvány elleni védekezés során az egészségügyi feladatok ellátását – írta közleményében a Honvédelmi Minisztérium. A kórházakba vezényelt katonák részt vesznek a logisztikai feladatokban, segédkeznek az érkező betegek testhőmérséklet-mérésében, a betegirányítási, betegkísérési és útbaigazítási, valamint adminisztrációs és szállítási feladatokban.

 

Megosztás