Szociális támogatások: az utolsók között vagyunk

A járvány okozta gazdasági válság idején a családok megélhetését alapvetően befolyásolhatja, mennyi munkanélküli ellátást vagy éppen nyugdíjat biztosít az állam. Az EU-ban sereghajtók vagyunk.

Magyarország a GDP mindössze 16%-át fordítja szociális támogatásokra. Csak két országban szánnak erre kevesebbet az uniós országokban – derül ki az Eurostat legfrissebb elemzéséből. A 2019-es adatok szerint a tagállamok ilyen irányú költése GDP arányosan Franciaországban a legmagasabb, mintegy 31 százalék. Őket követi Dánia (30 százalék) kevéssel lemaradva, majd Németország (29 százalék) – vette észre a hvg.hu.

A nyugdíjak tették ki a szociális támogatások nagy részét minden tagállamban az Eurostat szerint, Olaszországban például az 58-, Ciprusban pedig az 54 százalékát.

A családtámogatások a kiadások 12 százalékára rúgnak Magyarországon (és Németországban is), ami a legmagasabb arány az EU-ban. A munkanélküli ellátást viszont rendkívül szűkmarkúan adja: nálunk ez a teljes szociális támogatásoknak mindössze a 2 százalékát teszik ki.

Megosztás