Tárki: minden 10. magyar nem kapott egészségügyi ellátást a vírusveszély miatt

Ennek egy része az ellátások leállásához kapcsolódik. A Tárki kutatásából az is kiderült: a kormány gazdasági intézkedéseivel voltak a legkevésbé elégedettek az emberek, és az önkormányzatok munkáját jobbra értékelték.

A Tárki kutatásában arra kereste a választ, hogy a lakosság mennyire elégedett az egyes járványügyi és gazdasági intézkedésekkel kormányzati és önkormányzati szinten. Arról is szól a tanulmány, hogy mennyien szenvedtek valamilyen hátrány amiatt, hogy nem kaptak megfelelő, a koronavírussal nem összefüggő orvosi ellátást – ismerteti a Portfolio.

Minden tizedik ember elesett valamilyen ellátástól
A kutatásban résztvevők 10%-a jelezte, hogy nem kapott meg valamilyen szükséges, nem a koronavírushoz kapcsolódó ellátást, és további 12%-uk környezetében él ilyen személy. Ennek egy része az ellátások leállásához kapcsolódik, de a tanulmány szerint vannak olyanok is, akik maguk halasztották el az orvoslátogatást. Érdekesség, hogy ez az arány a Dunántúlon alacsonyabb, Közép-Magyarországon viszont magasabb.

A bezártság és az elszigeteltség mentális problémákhoz vezethet a tanulmány szerzői szerint, a válaszadók 16%-a tapasztalt ilyet. Ez a korral és a település nagyságával együtt nő.

A Tárki a kormányzati és önkormányzati intézkedések megítélésére is rákérdezett egy 1-től 5-ig terjedő skálán. Az egyes intézkedések közül a kormány gazdasági intézkedéseivel voltak a legkevésbé elégedettek a megkérdezettek (3,34), ezt követte a kormány egészséggel kapcsolatos intézkedése (3,56). Az önkormányzatok tevékenysége kapta a legmagasabb értékelést (3,9).

Megosztás