Térképen a közutak menti szennyezettség

Nagyatádon 22 köbméter, Somogyban csaknem 370, országosan pedig 6 ezer köbméternyi szabálytalanul elhelyezett szeméthalom található a közutak mentén. Ezek felszámolására indított most programot a Magyar Közút.

Ezeket folyamatosan számolják fel a Magyar Közút munkatársai, de újra és újra megjelennek. Az állami közútkezelő felméréseik alapján Somogy megyében csaknem 370 köbméternyi illegális hulladék található az országos közúthálózat mentén. A legtöbb a marcali és a szántódi mérnökség területén. Sajnálatos tapasztalat, hogy az M7-as autópálya pihenőinél is nagyon gyakori az illegális szemétlerakás. Nem ritka az a példa sem, hogy a balatoni nyaralóikból hazatérő autósok az M7-es autópálya egyik pihenőjében helyezik el illegálisan a háztartási hulladékot.

A szennyezettségi adatokkal ellátott részletes országos térkép
A szennyezettségi adatokkal ellátott részletes országos térkép

Általánosságban elmondható, hogy főleg a fás, bokros területeken és útcsatlakozásoknál dobják ki a szemetelők az illegális hulladékot. A kidobott hulladékok között a leggyakoribb az italos fémdoboz és PET palack, valamint a műanyag zacskók. De zsákba csomagolt állati tetemekkel, ürülékkel töltött csomagokkal vagy vizelettel teli palackokkal is gyakran találkoznak a közút munkatársai. Gyakori az út mellé kihordott építési hulladék, háztartási gépek (tévé, hűtő) és kopott gumiabroncs, de sokan a zsákba csomagolt háztartási vegyes hulladékukat is a közterületen dobják el.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az elmúlt 5 évben évente átlagosan közel 11 ezer tonna, döntő többségében illegálisan kidobott hulladékot gyűjtött össze és szállított el biztonságos lerakókba az országos, 32 ezer kilométeres közúthálózat területéről. 

94 mérnökségünk szakemberei átlagosan csaknem egy hónapot csak szemétszedéssel és a hulladék elszállításával töltenek, ami jelentős mértékben lefoglalja a humán erőforrás kapacitásainkat, nem mellékesen hatalmas költségeket is felemészt – mondta Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. – Évente átlagosan több mint 1 milliárd forintba kerül az út menti és a pihenőhelyeken kihelyezett szemét összegyűjtése és elszállítása. Bízunk benne, hogy a pilot projektjeink kiértékelésével és a folyamatos munkavégzésekkel hozzá tudunk járulni a program sikeres előkészítéséhez és lebonyolításához.

Egyúttal arra kért minden közlekedőt, hogy tegyünk együtt útjaink tisztaságáért, fogjunk össze az illegális szemetelés ellen, hogy az út menti területek is tisztábbak legyenek.

A magyar kormány „Tisztítsuk meg az Országot!” elnevezésű projektének keretében több közreműködő szervezettel közösen igyekszik felszámolni az elmúlt évtizedekben felhalmozódott, illegálisan lerakott hulladékokat.

Megosztás