Térségünkből ment el a legtöbb kivándorló

Egy frissen megjelent kutatásból kiderült: a régiók közül a Dél-Dunántúlról vándorolt ki a legtöbb magyar. Az adatok szerint 2016-ban mintegy 350 ezer magyar dolgozott külföldön.

A nettó migrációs vizsgálatra tett kísérletet két hazai kutató, derül ki a Portfolio.hu írásából. Hárs Ágnes és Simon Dávid arra jutottak, hogy a kivándorolt magyarok csaknem fele hazajött. 

Azt írják tanulmáníukban: „Becslésünk szerint évente átlagosan a 18 éves és idősebb, nem nyugdíjas foglalkoztatottak kicsit több mint 2 százaléka vállalt 2011-2016 között munkát külföldön, de közel fele hazajött, és Magyarországon helyezkedett el.” 

Vizsgálatuk során jelentős különbségeket találtak az egyes régiók között. A kilépők, azaz a külföldön munkába lépők átlagos aránya a Dél-Dunántúlon a legmagasabb. A visszatérési arányt is tekintetbe véve, szintén elmondható, hogy ugyancsak a térségünkből kivándoroltak maradnak is kint a legtöbben.

A kutatók úgy találták, hogy a 30 év alatti fiatalok és a gimnáziumi végzettségűek különösen magas arányban lépnek külföldi munkaviszonyba, és körükben alacsony a visszatérők aránya.

Megosztás