Nátha vagy influenza? Nem mindegy!

Sokan ugyanis nem ismerik fel a különbséget. Pedig a két betegség más kezelést igényel. A tévedés akkor okozhatja a legnagyobb problémát, ha a beteg úgy dönt, hogy saját magát gyógyítja ki a nyavalyából.

A háziorvosok figyelmeztetnek: mindkét betegségnek szezonja van, de nem mindegy, hogy melyikben szenvedünk! Az alábbiakban megismerheti a jellegzetes különbségeket a két fertőzés tünetei között, illetve a kezelési lehetőségeket.

A nátha vírusos eredetű megbetegedés, aminek kialakulásásáért több mint 100 különböző vírus lehet felelős. Ez az oka annak, hogy gyakorlatilag nem szerezhetünk ellene „védettséget”. A leggyakrabban a rhinovírusok az elkövetők, de előfordulhat, hogy parainfluenza-, adenovirus vagy RS-vírus váltja ki a tüneteket. Évente akár több alkalommal is elkaphatjuk, ez fokozottan igaz a kisgyermekekre. Enyhébb lefolyású megbetegedés, ami cseppfertőzéssel terjed. Általában 1-2 napos torokgyulladással kezdődik, illetve jelentkezhet orrfolyás vagy orrdugulás is már a betegség elején. Jellemzője az „ugató” jellegű köhögés, ami kb. a 4-5. napon alakul ki, és akár hetekig is elhúzódhat. A láz azonban nem jellemző tünete, esetleg hőemelkedés jelentkezhet a betegnél. A nátha nem gyógytható, de tünetei hatásosan enyhíthetőek, egészen addig, amíg teljesen meg nem szűnnek. Az orrcseppek, orrsrayk, a gyulladás- és fájdalomcsillapítók mind hatékony ellenfelei a betegségnek. Nagyobb gondot okozhatnak a szövődményei: a melléküreg-gyulladás vagy a középfülgyulladás. Általában antibiotikumos kezesést rendel el háziorvosunk abban az esetben, ha a szövődmények bakteriális eredetűek.

Az influenza szintén vírusbetegség, kórokozója minden esetben az influenzavírus valamelyik fajtája. A két leggyakoribb az influenza-A és a -B típus. Az A-vírusok okozzák a legtöbb járványt. Ezek közé tartoznak pédául az elmúlt években sok riadalmat okozó H1N1 és a H3N2 kórokozók is. A B típusúak kevésbé agresszívak, ritkábban okoznak súlyok megbetegedést. Az influenzavírusokra jellemző, hogy gyorsan változnak, vagyis mutálódnak, így mindig újabb és újabb altípusok alakulnak ki.Ez az oka a szezonális járványoknak is, hiszen a az egyik altípussal szemben kialakult védelem nem feltétlenül vagy csak kismértékben véd a másikak ellen is. Az influenza tünetei sok tekintetben hasonlítanak a nátháéra, ám a betegség súlyosabb lefolyású. A legnagyobb különséget a magas láz jelenti, melynek gyakori kísérőji a fej- és izomfájdalmak, a kiemrültségérzet és levertség. Csak ritkán, a betegek mintegy felénél jelentkezik torokfájás, orrfolyás vagy orrdugulás. A náthával szemben azonban az influenza szövődményei kifejezetten veszélyesek is lehetnek, főként gyermekek, idősek és krónikus betegségben szenvedők esetében. Kialakulhat bakteriális tüdőgyulladás, ami hatékonyan kezelhető antibiotikumkúrával. Kezelési lehetőségei között találjuk az ún. antivirális (vírusellenes) szereket, amik azonban csak akkor hatásosak, ha az orvos már a betegség legelején megkezdi annak alkalmazását. Ha a tünetek súlyosbodnak vagy a beteg fokozottan veszélyeztetett, egyéb gyógyszerek is javasoltak. Sokak által ismert és bevett gyakorlat a szezonáslis védőoldás alkalmazása, melynek igénylése javasolt az időseknek, a várandósaknak, az 5 éven aluli kisgyermekeknek, illetve a krónikus betegségekben szenvedő betegeknek. Az oltás 70-90%-os védelmet nyújt a vírussal szemben.

 

Tünetek

Megfázás, nátha Influenza

Láz

Nem jellemző, csak hőemelkedés – 1-2 napig Magas – 3-4 napig

Fejfájás

Ritka Gyakori

Izomfájdalom

Ritka, enyhe Gyakori, súlyos is lehet

Gyengeség, elesettség

Néha Jellemző – 2-3 hétig is tarthat

Súlyos kimerültség

Jellemző – a betegség kezdetén

Orrfolyás, orrdugulás

Jellemző Ritka

Tüsszentés

Jellemző Néha

Torokfájás

Jellemző Néha

Köhögés (száraz)

Enyhe, közepes Jellemző, súlyos is lehet
Szövődmények Melléküreg-gyulladás, középfülgyulladás Melléküregi-gyulladás, hörghurut, középfülgyulladás, tüdőgyulladás, mely életveszélyes is lehet
Megelőzés Higiéniés rendzsabályok, papírzsebkendő, kézmosás, a betegek kerülése

Higiénés rendszabályok, papírzsebkendő, kézmosás, betegek kerülése, stb.
Védőoltás, esetleg ún. antivirális szerek

Kezelés

Orrcsepp, orrsray, láz- és fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők Láz- és fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők, ún. antivirális szerek

 

Forrás: Palánta Rendelő honlapja (www.doktorpalanta.hu), Egészségbarát családi magazin (2017. tél)

 

 

Megosztás