Több ezren várnak műtétekre, egyelőre hiába

Még hosszú hetekbe telhet az egészségügy újranyitása, hiába hirdette meg azt most csütörtökre Kásler Miklós miniszter – írta meg a Népszava. Több ezren várnak csípőprotézisre, gerincműtétre és szívkatéterezésre.

Egyre hosszabbak a Covid-járvány okozta leállások miatt a várólisták, az intézményekben az elmúlt egy évben a szokásos betegforgalom az ötödére csökkent, azaz durván négyötödnyi ellátás deficit keletkezett. Mint azt a lap írja, várhatóan továbbra is csak a legsürgősebb eseteket fogadhatják majd a szakrendelők és a kórházak. Egyelőre az intézményekben egyidejűleg kell fokozni az oltási tempót, fönntartani változatlan kapacitással a kórházak Covid-részlegeit, szabadságra engedni az eddig halálra hajtott orvosokat és a nővéreket, valamint újraindítani a lakossági ellátásokat. Minderre egyszerűen nincs elég ember, kapacitás, fogalmazott a lapnak az egyik intézmény vezetője.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) nyilvános várólista-felületén

  • diagnosztikus szívkatéterezésre mintegy 1100,
  • csípőprotézisre körülbelül 6000,
  • gerincműtétekre 1400-1500 beteg várakozik.

Ám avalóságban ennél jóval többen is lehetnek az egyes ellátásokra várakozók, miután az adatok két-három hét késéssel kerülnek fel az oldalra.

Kásler Miklós humán miniszter bejelentése szerint május 13-tól újraindulnak az elektív beavatkozások és a rehabilitációs ellátások, amelyek az egészségügyi szolgáltatónál előre egyeztetett időpontokban történnek. A tárcavezető hangsúlyozta: a beteg felvételének feltétele az érvényes védettségi igazolvány, ennek hiányában 48 órán belüli negatív PCR-teszt eredmény és a műtét napján végzett negatív antigéngyorsteszt.

Megosztás