Több millió vakcina vár beadásra

A harmadik oltások beadására helyeződött át a hangsúly, idehaza csaknem 7,7 millió vakcina vár felhasználásra. Eközben viszont az első oltások hazai aránya lemaradóban van a többi európai országéhoz képest.

Múlt héten körülbelül 400 ezres szállítmány érkezett Pfizer és AstraZeneca vakcinákból, így most összesen 7,69 milliós oltási készlettel rendelkezik Magyarország. Ez akkora mennyiség, amivel akár 4 millió embert is teljesen beolthatnának, ha nem lenne szükség a harmadik adagra. Cikkünkben a 24.hu heti vakcinaösszegzőjéből származó információkat tekintjük át.

A harmadik oltásra július utolsó napjaitól kezdve már lehet időpontot foglalni. Mint azt tegnap mi is megírtuk, az idősek oltási akciója vasárnap kezdődik, a 12-18 éves diákok pedig augusztus végén juthatnak hozzá a vakcinákhoz iskolájukon keresztül.

Az oltási hajlandóság csökkenése miatt Orbán Viktor miniszterelnök még múlt hónap elején bejelentette, hogy a tömeges oltási rendszer véget ér, a hangsúly ezután került át az emlékeztető (vagy más néven „booster”) vakcinákra. Ehhez hozzájárult, hogy a Sinopharm vakcinával oltott 60 év felettiek közel negyedénél nem alakult ki védettség.

A különböző vakcinák összeférhetőségéről és kombinálási lehetőségeiről szóló dokumentumot már eljuttatták az egészségügyi szolgáltatókhoz. A rendelkezésre álló készlet nagysága miatt a jelentkezők most könnyen juthatnak hozzá az emlékeztető oltáshoz.

(A nyitókép illusztráció.)

Megosztás