Több mint 5 ezer milliárd forint támogatástól eshet el az ország

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy függesszenek fel 3 ezer milliárd forintnyi támogatást Magyarországnak. A helyreállítási alapból a mintegy 2300 milliárd forint kifizetését is szigorú feltételekhez kötik.

Ha teljesíti a kifizetésükhöz kötött szigorú feltételeket, akkor Magyarország hozzájuthat a neki járó európai uniós támogatásokhoz. Ez a lényege az Európai Bizottság mai különálló, de egymással összefüggő döntéseinek.

A visszatartott 5300 milliárd forint lehívásához a magyar kormány nem teljesítette teljeskörűen a vállalásait az Európai Bizottság szerint, ezért javasolja a döntéshozó uniós kormányoknak, hogy:

  • az országnak a 2021 és 2027 közötti időszakra járó támogatási keretből, három kohéziós forrás vonatkozásában, összesen 7,5 milliárd eurót (3 ezer milliárd forint) zároljanak
  • elfogadásra javasolja a tagállamoknak a magyar helyreállítási tervet, ami 5,8 milliárd euró (2300 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatást jelent, ám a zárolt összeg feloldásához és a helyreállítási forrásokból történő kifizetéshez szükség van arra, hogy Magyarország teljeskörűen tegyen eleget a korrupcióellenes vállalásainak, valamint tegyen meghatározott intézkedéseket az igazságszolgáltatás függetlenségének helyreállítására, azaz, amíg a kormány nem teljesíti a Bizottság feltételeit, addig semmit nem fizetnek ki az alapból.

A végső döntést a tagállamok pénzügyminiszterei hozzák meg, várhatóan egy-két héten belül – írja a hvg.

A ma délutáni kormányinfón Gulyás Gergely miniszter azt mondta, csak félreértésről van szó abban a pár pontban, amiben még nem sikerült megállapodni az Európai Bizottsággal.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a még nem teljesített vállalások közé sorolta az antikorrupciós munkacsoport létrehozását, a korrupcióellenes és csalásellenes stratégia megújítását, és az igazságszolgáltatás függetlenségének garantálását, ez utóbbinál március végi a határidő.

A miniszterek bíznak abban, hogy a további vállalásokat is ugyanolyan pontosan teljesíti a magyar kormány, mint az eddigieket, így 2023-ra sikerül meggyőzni a Bizottságot és a Tanácsot, azaz jövőre Magyarország hozzájuthat a forrásokat.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

 

 

 

Megosztás