Több mint egy hónapja nem volt ilyen alacsony a napi fertőzések száma

A mai napon 2219 magyar koronavírusos esetet regisztráltak, utoljára október végén volt ilyen alacsony a napi fertőzés. Szlovákiában a tömeges teszteléseknek köszönhetően 60 százalékkal csökkent a ráta.

2219 magyar állapolgárnál mutatták ki a koronavírus fertőzést, ilyen alacsony esetszámot utoljára október 28-án regisztráltak. Azóta viszont felívelőben volt a járvány terjedése, az elmúlt 40 nap átlaga napi négyezer körül alakult, november 11-én volt a csúcs: aznap 6819 embernek lett pozitív a tesztje.

Egyelőre nem tudni, hogy a fertőzési ütem ilyen hirtelen és ilyen mértékű zuhanása valamilyen biztató előjele lehet a járvány mérséklődésének, ugyanakkor köztudott, hogy az egyes járványügyi intézkedéseknek nagyjából két héttel a bevezetésük után van látható eredménye. Ha visszatekintünk 14 nappal ezelőttre, egy ilyen intézkedés kitűnhet a többi közül: ekkor kezdték el az intézményi dolgozók tesztelését.

Ezt követően számos intézkedést foganasítottak az iskolákban és óvodákban: az Operatív Törzs 249 óvodában egy-egy csoportot érintően (8%), 95 óvodában (3%) és 70 általános iskolában (3%) az egész intézményt érintően rendelt el rendkívüli szünetet, továbbá 472 általános iskolában egy-két osztályt (18 %) és 40 általános iskolában (2%) a teljes intézményt érintően digitális tanrendet. Vagyis jó eséllyel ezekben az esetkben sikerült lassítani a fertőzés terjedését.

Persze egyelőre még nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, már csak azért sem, mert ezzel együtt az elvégzett tesztek számában is jelentős volt a különbség: hétfőn 21 ezer embert vizsgáltak, ma pedig 9527-et. Ugyanakkor, ha a pozitivtási rátát vesszük figyelembe, úgy van némi javulás. Hozzá kell tennünk, ez az arányszám még mindig rendkívül magas, a mai adat (23,29%) így is majdnem ötszöröse a WHO által előírt 5 százalékos küszöbértéknek. Ez az arányszám az igazolt esetek és a tesztelések számának hányadosa mutatja, és 5 százalék felett már nem mutat valós képet egy adott régió fertőzöttségéről, mert ez azt jelenti, hogy nagyon sok a látens, nem azonosított fertőzött. Hogy mennyire vagyunk „vakok” Magyarországon ebben a kérdésben, azt jól példázza az egy héttel ezelőtti érték: december elsején csaknem 63 százalékban lett a tesztelt esetek száma pozitív. Mindenesetre a mai 2219-es esetszám hazánkban már-már szokatlanul alacsonynak mondható. 

forrás: https://atlo.team/koronamonitor/
forrás: koronamonitor

A tesztelések fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Szlovákiában most mutatkozott meg a tömeges tesztelések hatása: egy hét alatt mintegy 60 százalékkal csökkent az ország fertőzöttségi rátája. Itt néhány nap alatt több millió tesztet végeztek el, és csak azok mehettek be dolgozni, akiknek negatív lett a vizsgálatuk eredménye. A pozitív esetekben az illetőknek az egész családjukkal együtt karanténba kellett vonulniuk, 10 napra megkapták a teljes fizetésüket. Lényegében nagy sikerrel beazonosították a tünetmentes betegeket, és ezzel jelentősen lelassították a járvány terjedését.

Megosztás