A fegyházból zsarolt tiltott telefonnal

Az emberölés miatt is elítélt férfi még a börtönből is megtalálta a módját, hogy pénzt csaljon ki a gyanútlan áldozataitól. Engedély nélkül tartott mobiltelefonján keresztül hatósági végrehajtónak adta ki magát.

Az ember azt hinné, ha már egyszer valakit rácsok mögé dugtak, az onnan már nem tud újabb bűncselekményt elkövetni a kinti világban. Mondhatni, leleményességét bizonyította az a 29 éves férfi, akit emberölés miatt is elítélték, és éppen a 15 éves fegyházbüntetését töltötte. Az illető 2019 nyarán egy mobiltelefont rejtegetett magánál a fegyházban, amire nem volt engedélye. Ezt használta fel a bűncselekmény elkövetésére: tavaly júliusban felhívott egy somogyi személyt, és hatósági végrehajtónak adta ki magát. Közölte a sértettel, hogy 63 ezer forint közműtartozása van, és ha még aznap nem utalja át az említett összeget, úgy a lakására mennek lefoglalni a vagyontárgyait.

Az áldozat elhitte fenyegetést, ezért a vádlott utasítása szerint lakóhelye postahivatalából feladóvevényen befizette a követelt összeget. A zsarolás útján megszerzett pénzt a vádlottal összejátszó nő a bankszámlán történő jóváírás napján egy kazincbarcikai bankautomatából felvette és azt ismeretlen célra fordította.

Az ügyészség a Nagyatádi Járásbírósághoz benyújtott vádiratában indítványozta, hogy a bíróság a férfival szemben előkészítő ülésen történő beismerés és tárgyalásról lemondás esetére 5 év börtönbüntetést szabjon ki, míg társa vonatkozásában a 2 év börtönbüntetés végrehajtását 4 évre függessze fel. A Nagyatádi Járási Ügyészség hivatalos minőség színlelésével elkövetett zsarolás bűntette miatt emelt vádat.

Megosztás