Tovább drágulnak a hétköznapok

A jövő évtől kezdve számos hétköznapi termék adóját megemeli a kormány, tovább drágul az üzemanyag, bővül a népegészségügyi termékadó hatálya alá eső termékek köre is.

Kedden nyújtotta be Varga Mihály pénzügyminiszter a parlamentnek a jövő évi adószabályokat. A kormány tovább emeli a dohány- és alkoholtermékek és az üzemanyagok jövedéki adóját, illetve a népegészségügyi termékadó is emelkedni fog, valamint bővül a hatálya alá eső termékek köre.

A benzin és a gázolaj literenkénti ára pusztán az adóemelések miatt 32,5 forinttal fog növekedni 2024-től, ugyanis ennyivel emeli meg az üzemanyagokon lévő jövedéki adót a kormány, és emiatt az ÁFA összege is magasabb lesz, tehát összességében 40 forintos áremelkedéssel találkozhatunk a kutakon az adóemelés miatt.

A cigaretta ára is tovább emelkedik, dobozonként 200-250 forintos emeléssel számolhatnak a dohányosok jövő évtől, azaz az adóemelés közel tíz százalékkal drágítja a füstölni valót. Az alkoholtermékek jövedéki adója közel tíz százalékkal lesz több a következő esztendőtől.

Változnak a népegészségügyi termékadó szabályai is: egyebek között már a pattogatott kukoricára és a zöldségchipsre is adóterhet kell fizetni, szintúgy az alacsony rosttartalmú gabonapehelyre. A teljes lista itt érhető el.

Átalakulnak a gépjármű-adó fizetés szabályai is: az eddigi rendszerben az éves adót (súlyadót) két részletben, március és szeptember közepéig kellett megfizetni. A jövő évtől ez megváltozik, és a teljes adót április 15-ig kell megfizetni, de ha erre az adózó nem képes, akkor öt egyenlő részletben is teljesítheti azt – írja a Népszava.

Mintegy két héttel ezelőtt fogalmazott úgy a pénzügyminiszter a kormányinfón: ez az adócsökkentés kormánya, tehát csak csökkentés várható. Az üzemanyagok és a cigaretta esetében a pénzügyminiszter most azzal indokolta az adóemelést, hogy „az uniós adóminimumoknak történő megfelelés érdekében” van szükség.  Máskülönben EU-s kötelezettségszegési eljárást kockáztatna a kormány.

(Kép: depositphotos.com)

Megosztás