Tovább nőtt az infláció, a magyarok 84 százaléka szerint rossz irányba mennek a dolgok

24,5 százalékos pénzromlást közölt ma reggel a KSH, decemberben ennyivel voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban. Ezzel párhuzamosan most már sokkal több magyar gondolja, hogy rossz irányba mennek a dolgok.

Decemberben 24,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző havi 22,5 százalékos mérték után – közölte a KSH. 
Egy év alatt az élelmiszerek ára 44,8 százalékkal emelkedett, a kenyér például több mint 80 százalékkal. 
Tételesen a  

  • tojás 82,7 
  • a kenyér 81,1 
  • az édesipari lisztáru 71 
  • a tejtermékek 79,2 
  • a száraztészta 70,8 
  • a baromfihús 51,5 

százalékkal kerül többe, mint 2021 decemberében. Az élelmiszer-infláció Európában nálunk kiugróan a legmagasabb.

A háztartási energia éves alapon 55,5 százalékkal drágult. Összességében egy hónap alatt 1,9 százalékkal nőttek az árak Magyarországon – írja a Portfolio

Az Atádhír bevásárlókosarába került termékek nagy része nem drágult az előző hónaphoz képest, sőt, van olyan termék, aminek csökkent az ára.  

Egy év alatt 68-ról 84 százalékra ugrott azok aránya, akik szerint rossz irányba mennek a dolgok

– derült ki az Ipsos reprezentatív nemzetközi kutatásából. Ezzel bekerültünk a négy legpesszimistább ország közé, ráadásul a változás mértéke más országokhoz képest is jelentős. Az infláció és az egészségügy helyzete aggasztotta a leginkább a magyarokat 2022 végén – emelte ki a 24.hu

Magyarországon a megkérdezettek 57 százaléka mondta azt tavaly decemberben, hogy aggasztja a pénzromlás és az áremelkedés. Ez igen nagy változás az egy évvel ezelőtti helyzethez képest: 2022 januárjában még csak a válaszadók 26 százaléka nyilatkozott így az inflációval kapcsolatban, ez tehát 31 százalékpontos emelkedés egy év alatt.

Az infláció és az egészségügy mellett viszonylag magas értékelést kapott a szegénység és a társadalmi egyenlőtlenség (a magyarok 42 százaléka tartotta fontos problémának), valamint a pénzügyi és politikai korrupció (39%).

Depositphotos
Depositphotos

 

Megosztás