Elhunyt a somogyi származású, világhírű állatidomár

Munkájával számos film sikeréhez hozzájárult (Indiana Jones, Dr. Dolittle), szakmai pályafutásának csúcsát a hétszeres Oscar-díjas Távol Afrikától című film jelentette. Hubert Géza Hollywood híres állatidomárja volt.

A somogyi származású férfi 88 éves korában hunyt el saját otthonában, halálhírét egyik tanítványa jelentette be – vette észre a Blikk.

A Somogy megyei Gyugyon született Hubert Géza Wells az 1950-es évek elején került kapcsolatba a filmvilággal, Homoki Nagy István Cimborák című kétrészes filmjének forgatásán dolgozott. Az 1956-os forradalmat követően külföldre távozott, az Amerikai Egyesült Államokban telepedett le.

Az 1960-as évek közepétől bontakozott ki állatidomári karrierje: filmekben és televíziós produkciókban vett részt, idomított például oroszlánt, tigrist, leopárdot, elefántot, majmot, tengerimalacot, kutyát és farkast. Szakmai pályafutásának csúcspontját a hétszeres Oscar-díjas Távol Afrikától (1985) című film jelentette, amely személyes kedvence, mert idomított oroszlánjaiból a maximumot tudta kihozni a forgatáson.

Olyan filmek fűződnek a nevéhez, mint a Szabadon született, az Elza kölykei, a Pee-wee nagy kalandja, Távol Afrikától, A dzsungel könyve, Babe. Állatidomítással foglalkozó cége tanította meg különböző trükkökre az Indiana Jones-filmek majmát vagy a Men in Black beszélő mopszát is

– idézi a Blikk a Deadline-t.

2004-ben vonult vissza. A Wikipédia szerint azóta felváltva él az Egyesült Államokban és a Zala megyei Gelsén. Ahogy ő mondja: „Kalifornia az otthonom, de Magyarország a hazám.”

Wellst a magyar média gyakran emlegeti Oscar-díjas állatidomárként, ez azonban pontatlan megfogalmazás, mivel az ő szakmájában nem osztanak Oscar-díjat, munkájával azonban számos Oscar-díjas film sikeréhez hozzájárult.

A hollywoodi filmek magyar állatidomárja 15 évig írta a memoárját, amely Az állatidomár is ember címmel jelent meg.

„Első generációs állatidomár vagyok, egy veszélyeztetett faj képviselője, élő fosszília, két lábon járó dinoszaurusz. Negyvenöt éven át idomítottam a filmipar számára madarakat és vadállatokat a tengerimalacoktól a zebrákig.”

„A munkánk során a szeretetnek és a szigornak együttesen kell hatnia, ha bármelyik hiányzik, eredménytelenek vagyunk. Olyan ez, mint a gyermeknevelés. A rosszul viselkedő gyerek is a szülő hibája”

– vélte a világhírű állatidomár.

 

Megosztás