Túl közel kerültünk Oroszországhoz a magyarok többsége szerint

Tízből hatan határozottabb fellépést szeretnének Ukrajna mellett, ugyanakkor a magyarok 40 százaléka a gázellátás miatt jó viszonyra törekedne az oroszokkal – derült ki egy friss felmérésből.

Magyarországon is teljes egészében átvette a közélet tematizálását Oroszország Ukrajna elleni agressziója, gyakorlatilag mindenki tud a háborúról – derül ki az Euronews megbízásából az Opinio által végzett gyorsfelmérésből. A kutatásban azt vizsgálták, hogyan ítélik meg a fegyveres konfliktus okait és következményeit a magyarok. 

A közvéleményt erősen megosztja már annak eldöntése is, hogy minek tekinthető a fegyveres konfliktus; és az is, hogy mi lenne Magyarország számára a helyes követendő magatartás.

Amiben viszonylag nagy egyetértés mutatkozik, az az, hogy – a magyarok többsége, a válaszadók 60 százaléka szerint – Magyarország túl közel került Oroszországhoz és Putyinhoz, és ez most akadályozza, hogy határozottabban lépjen fel az EU és Ukrajna oldalán. Tízből négy válaszadó ezzel szemben azt tartja fontosnak, hogy az olcsó gázellátás érdekében Magyarországnak jó viszonyt ápoljon Oroszországgal. Tízből hét magyar tartja helyes döntésnek, hogy Magyarország nem enged át területén fegyverszállítmányt Ukrajnának.

A kutatás arra is rámutat, hogy az események megítélését kivételesen jelentős mértékben befolyásolja a megkérdezettek képzettsége. Szokatlan módon gyakorlatilag a válaszolók iskolai végzettségével egyenes arányban nő az Oroszországot nagyobb mértékben felelőssé tevők, és azok száma, akik szerint Magyarországnak jobban kellene támogatnia Ukrajnát.

Megosztás