Módosultak a kórház látogatási szabályai, a maszkviselés továbbra is kötelező lesz

A Nagyatádi Kórház Facebook oldalán tették közzé az új, látogatókra vonatkozó szabályokat. Továbbra is kötelező a maszkviselés és a védettségi igazolvány, ezek az 5 év alatti gyerekekre nem vonatkoznak.

A héten jelentette be Gulyás Gergely miniszter, hogy kivezetik a járványügyi korlátozó intézkedések többségét. Ezzel egyidejűleg úgy látszik, a kórházakban is enyhülnek a látogatókra vonatkozó szabályok – bár nem jelentősen.

Tegnap írták ki a Nagyatádi Kórház Facebook oldalára az új látogatási rendet – korábban még októberben tettek közzé hasonló előírást, utána viszont a növekvő esetszámok miatt november 1-től látogatási tilalom volt érvényben. Az új látogatási szabályok valamivel enyhébbek a korábbinál az alábbi pontokban:

  • Korábban a látogatók csak érvényes védettségi igazolvánnyal, vagy annak hiányában egy 48 óránál nem régebbi, negatív eredményű covid PCR teszttel rendelkezve léphettek be a kórház területére. Az előírás abban módosult, hogy a védettségi igazolvány kiváltására most már a gyorsteszt is elegendő. 5 év alatti kisgyermekre nem vonatkoznak az utóbbi előírások, ők igazolvány és teszt nélkül is látogathatnak.
  • Korábban a betegek naponta csak egy látogatót fogadhattak (kivéve, ha szabadtéren, a kórház parkjában történt a találkozás), legfeljebb 60 percre. Most már naponta két hozzátartozó is meglátogathatja ugyanazt a beteget, fejenként 30 percre. Szabadtéri találkozások esetén nincs létszámkorlátozás.
  • Bár a kötelező maszkviselés hétfőtől megszűnik, ám a szociális és egészségügyi dolgozók esetében, az idősotthonokban és a kórházakban indokolt a fenntartása a maszkviselési kötelezettségnek. Korábban azonban háromrétegű sebészeti-, vagy FFP2 illetve FFP3 maszkot kellett viselni, emellett kötelező volt a kézfertőtlenítés és a lázmérés a belépéskor. A bejegyzésben most az áll, hogy a kórházban a 31/2021. (VII. 7.) EMMI rendelet előírásának megfelelően kell maszkot hordani. A rendelet szerint egészségügyi intézményben mindenki köteles orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot vagy textil, illetve más anyagból készült maszkot viselni.

A hatodik életévét be nem töltött kiskorú, valamint az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal vagy autizmus spektrumzavarral élő személy nem köteles maszkot viselni.

Megosztás