Újabb rendkívüli intézkedések a koronavírus miatt

Az éjjel hozott újabb kormányrendelet szerint az iskolákban nem lehet rendkívüli szünet. A rendőrség ellenőrzi az otthoni karantén betartását. Csak engedéllyel mehetnek külföldre az orvosok, katonák, rendőrök, navosok.

Ideiglenesen visszaállítják a határőrizetet a magyar–szlovén, valamint a magyar–osztrák határon – írja a hvg az éjszaka hozott kormányrendeletekről.

Az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkező vonat, busz, repülő nem jöhet be az országba, ahogy a személyforgalom is tilos, csak a magyarok jöhetnek haza. Őket viszont a határokon ellenőrzik. Ezt kötelesek tűrni, és akiknél az egészségügyi vizsgálat a koronavírus-fertőzés gyanúját állapítja meg, a kijelölt karanténba kerülnek. Aki nem fertőzésgyanús, az köteles otthon maradni 14 napig.

Őket nyilvántartásba veszik, az otthoni karantén betartását a rendőrség ellenőrzi. A rendelet szerint a hatósági házi karanténban tartózkodók ellátásról a polgármester köteles gondoskodni.

Kihirdették azt is, hogy a lejáró okmányok a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek.

Az összehangolt védekezés érdekében köznevelési intézményben rendkívüli szünetet az intézményvezető, a jegyző, valamint az Oktatási Hivatal nem rendelhet el. Ez a tiltás azért különösen fontos, mert az igazgatóknak eddig lett volna némi mozgástere, így viszont már nincs.

Az országot miniszteri engedéllyel hagyhatják el az egészségügyi dolgozók, a hivatásos és a tényleges katonai szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katonák, a honvédelmi, rendvédelmi alkalmazottak, a navosok, kormányzati tisztviselők.

A rendelkezések már hatályba is léptek.

Megosztás