Városvezetők: a polgáraink megóvására esküdtünk fel

A Szabad városok polgármesterei közös nyilatkozatban tiltakoztak a kormány településeket sújtó forráselvonása miatt. Mint írták, nem kérnek mást, mint amit a kormány is az emberektől: együttműködést.

Az önkormányzatok eddig az erejüket megfeszítve látták el a védekezésben rájuk hárult feladatokat – érdemi központi segítség nélkül, hívták fel a figyelmet a városvezetők.

„Úgy tűnik, hogy a kormány szerint a védekezésben nincs szükség az önkormányzatokra. Sőt, egyáltalán nincs szükség rájuk. Otthagyja őket a frontvonalon küzdeni, és nemhogy utánpótlást nem ad, azt az eszközt is elveszi, amivel eddig felvették a harcot” – írta 41 magyar város polgármestere.

Meglátásuk szerint a kormány a rendkívüli felhatalmazását az önkormányzatok kivéreztetésére használja. Pedig a válság nyilvánvalóan sokkal súlyosabban sújtja majd az önkormányzatok, mint a kormány bevételeit – tették hozzá. Figyelmeztettek: a pénzelvonások súlyosan gyengítik az önkormányzati rendszer válságkezelő képességét. „Pont olyan időben, amikor a járvány megfékezéséhez és a társadalmi-gazdasági újrakezdéshez talán minden korábbinál nagyobb szükség lenne a polgárok által közvetlenül választott, hozzájuk legközelebb lévő intézményekre”.

„Polgármesterként mi a településeinken élő polgárok megóvására, a róluk való gondoskodásra esküdtünk fel. Ilyen helyzetben a szolidaritás és a közös cselekvés a megfelelő válasz. Nem kérünk mást, csak amit egyre nyomatékosabban kér a kormány is az állampolgároktól: együttműködést. Felszólítjuk ezért a kormányt, hogy vonja vissza az eddigi megszorító intézkedéseket és a gazdasági és szociális válságkezelés lépéseiről haladéktalanul kezdjen egyeztetést az önkormányzati szövetségekkel” – zárták levelüket a polgármesterek.

(A nyitókép illusztráció)

Megosztás