Begyűrűzik a recesszió Nagyatádra is

A vendéglátóegységek szenvedték el az első csapást, de már az építőiparban is gondot jelent a beszerzés, a forgalom pedig érezhetően csökken minden szegmensben.

A járványügyi intézkedések lényegében eltörölték a turizmust – ezzel pedig minden üzletágat, ami korábban erre építkezett. A Hotel Solar is már hetek óta zárva tart. A vezetőség kénytelen volt felmondani a pincéreknek, a szakácsoknak és a recepciósainak. Huszár Andrea szállodaigazgató szerint így alkalmazottaik legalább a munkanélküli járadékot megkapják.

Sajnos, nekünk aktív bevételforrásunk nem maradt, nemcsak a szállodát, hanem a konyhát és a kávézót is bezártuk. Emiatt közös megegyezéssel a 15 alkalmazottunkból 13-at munkanélkülire küldtünk. Őket természetesen visszavárjuk, ha elvonult a vihar. Ha addig a kormány esetleg bevezetne valamilyen bértámogatási rendszert, akkor visszavennénk őket azonnal. Most karbantartási munkák folynak a hotelben, illetve valaki ügyeleti szinten minden nap bejár és bent is alszik, nem akarjuk üresen hagyni. Nagyon remélem, hogy júliustól újra ki tudunk nyitni, különben nem tudom, mi lesz.

Csak karbantartási munkálatokat végeznek a szállodában
Csak karbantartási munkálatokat végeznek a szállodában

Hasonló aggodalmai vannak a Park Hotel vezetőjének, Maróti Andreának is. Náluk még a menüztetés miatt üzemel a konyha.

Most mi is csendben, zárva vagyunk. A konyhánk nyitva van, az ebédmenüt kiszállítjuk délután kettőig, telefonon lehet megrendelni. Most minden alkalmazottunkat, akik eddig közvetlenül érintkeztek a vendégekkel, a recepciósokat, a szobaasszonyokat és a felszolgálókat március 15-től elküldtük szabadságra április végéig. Utána pedig abban állapodtunk meg, hogy felmondunk nekik, mert akkor legalább megkapják a munkanélküli járadékot. A menüztetés miatt a konyhai személyzetet megtartjuk. Ez a válság nekünk most a lehető legrosszabbkor jött, mert éppen most fektettünk 6-7 millió forintot az új imidzsünkbe: lett új szakácsunk, új étlapunk, egy sor dolgot felújítottunk, most mindez hiábavaló volt. Ráadásul, ha majd újra kinyitunk, biztosan nem fog visszaállni azonnal a korábbi forgalom, hiszen addigra sok munkahely fog megszűnni.

Csak a konyha van nyitva a Park Hotelben
Csak a konyha van nyitva a Park Hotelben

A Web96 Kft. üzemelteti a Kossuth utcai Torino Kávézót és az Amico Pizzériát. Kacsar Tamás és családja vezetik ezeket a vendéglátó-egységeket. Itt is több alkalmazott munkaviszonya kérdéses lett.

A Torino kávézót szombaton volt egy hete, hogy bezártuk – nyilatkozta Kacsar Tamás. – Az Amico Pizzériát még nyitva tartjuk, de természetesen csak kiszállítással, illetve elvitelre főzünk a la carte. A nyitva tartásunk nem változott, hétköznap továbbra is este 9 óráig nyitva vagyunk. Az alkalmazottaink számát csökkentenünk kellett, most én vagyok egyedül a pultnál, 3 felszolgálónk pedig egyelőre fizetés nélküli szabadságon vannak, de, persze visszavárjuk őket, kérdés az, hogy mikor? A forgalmunkban is van csökkenés, körülbelül a 70 százalékára esett vissza. Ugyanakkor a beszerzéssel nincsenek gondjaink, és árat sem emeltünk.

A helyi építőiparban még nem kellett ilyen súlyos lépéseket tenni, ám a magánszektorból már elmaradnak a megrendeléseik, és komoly gondot jelent a beszerzés is.

Egyértelmű visszaesés van, a lakossági szegmens gyakorlatilag teljesen nullára redukálódott – vázolta az építőipar helyzetét Novics Péter, a Novics és Társa Kft. ügyvezetője. – Szerencsére az állami és az ipari beruházások még zajlanak. A másik nagy problémát az elszállt valuta-árfolyam okozza: a forint mélyrepülése miatt 10% fölötti áremelkedés következett be az építőipari alapanyagok árában. Ezeket döntően nyugat-európai és távol-keleti piacokról vásárolja a magyar építőipar. Pl. a betonacél és a szerkezetacél beszerzése most lehetetlen. Mi december óta nem férünk hozzá a kínai megrendeléseinkhez. Drasztikus hiány alakult ki, emiatt hatalmas problémák lesznek a szerkezetépítések terén. A cégünknek annyi előnye van, hogy az év elején nagy mennyiségű alapanyagot vásároltunk, ezekből még van tartalékunk. Mi most igyekszünk előre menekülni, amit még lehet, gyorsan megépítünk. Így aztán nemhogy nem kellett elküldeni senkit, nyolc fővel még bővítettük is a létszámot.

Más építőipari cégeknél is inkább a munakerő hiánya jelent gondot. Kömpf Róbert, a Kronell Kft. ügyvezetője úgy véli, a válság hozzájuk csak később fog begyűrűzni.

Az a helyzet, hogy nálunk még munkaerőhiány is van. Az idei évre már megvannak a megrendeléseink, jelenleg is három projekten dolgozunk, ebből az egyik a Baross Gábor utcai irodaház. 25 emberünk van, ebből 5-en irodai munkában dolgoznak, a többiek kőművesek. Ami viszont érezhető nálunk is, az a beszerzésénél jelentkezik: nehezebb jutunk hozzá alapanyagokhoz, az euró árfolyama pedig nagyban befolyásolja az árakat. Egy biztos: az idei évet még végig tudjuk dolgozni teljes létszám mellett, aztán majd meglátjuk, hogy ez a gazdasági válság meddig húzódik el, és mennyire gyűrűz tovább.

Jelenleg is dolgoznak a Baross irodaház felújításán
Jelenleg is dolgoznak a Baross irodaház felújításán

A gépiparban egyelőre enyhébben érezhető a visszaesés, a vevők átrakják, vagy késleltetik a megrendeléseiket, így főleg logisztikai fennakadások érezhetők.

Összességében elmondhatom, hogy a megrendelésekben egy 15 százalékos visszaesés tapasztalható – nyilatkozta Kolics Tamás, a Rola Gépipari Kft. ügyvezetője. – A megrendelők most a lehetőséghez képest igyekeznek kevesebb munkát külső beszállítóknak kiadni, az utolsó pillanatig várnak vele, hogy ezeket a munkákat kiadják. Míg korábban hetekre előre le lehetett csapni egy-egy projektre, ez az időtáv most leszűkült. Ez most a jelenlegi helyzet, de hogy mit hoz a holnap, azt nem tudjuk. Nálunk 10 alkalmazott van, ebből heten CNC-gépkezelők és hárman irodai dolgozók. Egyelőre nálunk senkinek nem kell féltenie az állását.

Zavartalan a termelés, bár a megrendelések visszaestek
Zavartalan a termelés, bár a megrendelések visszaestek

Imre Ruben, a Komplex Újpesti Gépgyár Zrt. vezérigazgatója szerint az alapanyag-forgalmazó cégek visszaesése minden piacon nyomot hagy, vagyis a beszállítások hosszabb távon egyre nehezebbek lesznek.

Folyamatosan dolgozunk, továbbra is vannak megrendeléseink. Tudjuk, hogy a piac hosszabb távon fog reagálni, úgy vélem, a mi szektorunkat is csak később éri el a válság, nem tudjuk, mit tartogat a jövő. Amit észrevettünk: az anyagbeszerzés nehezebbé vált, mivel a forgalmazók sok esetben háromnegyed vagy fél létszámmal dolgoznak. De ez egyelőre még nem jelent különösebb problémát. Az alkalmazottainkat ez jelenleg nem befolyásolja, leszámítva a két pesti dolgozót, akik most egyelőre otthon maradnak.

Egyelőre csak a beszerzés jelenti a fő gondot
Egyelőre csak a beszerzés jelenti a fő gondot

A kihirdetett kijárási korlátozás miatt az emberek utazási szokásai is átalakultak: kevesebbet vezetnek autóval más városokba. Ez már az autók szervizelésében is érezteti a hatását.

– Nálunk négyen dolgozunk, ebből hárman vagyunk szerelők, édesanyám pedig az irodai feladatokat látja el. Egyelőre fennakadás nélkül dolgozunk, bár azt észrevettük, hogy jelentősen visszaesett a forgalom – nyilazkozta Sántics Kornél, a Sántics Autóház ügyvezetője. – Míg korábban az ügyfeleknek 1-2 hetet kellett várniuk, hogy sorra kerüljenek, most ez visszaesett 1-2 napra. Egyelőre van annyi munka, hogy mindegyik szerelőnkre szükség van, de ha tartósan nem lesznek megrendelések, és a dolgozóinknak nem jut munka, akkor kénytelenek leszünk szabadságra küldeni őket. Egyelőre még nem áll fenn ez a helyzet.

Szerkesztőségünk emailben megkereste a Somogy Megyei Kormányhivatalt, hogy kiderítsük a bejelentett munkanélküliek számának változását a veszélyhelyzet kihirdetése óta. Április 3-a óta mindeddig nem érkezett válasz. 

Fotók: Röhrig Dániel

Megosztás