Veszélyhelyzetet rendeltek el Magyarországon a koronavírus miatt

Éjféltől életbe lép a rendkívüli jogrend, jelentette be ma délután Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A cél a koronavírusos gócpontok kialakulásának és a betegség tömegessé válásának megakadályozása.

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az operatív törzs javasolta a veszélyhelyzet elrendelését a kormánynak, 9 órától ülésen tárgyaltak a szükséges intézkedésekről. Ma délután Gulyás Gergely miniszter bejelentette, a kormány az operatív törzzsel és a belügyminisztériummal együtt úgy határozott, holnaptól érvénybe lép a rendkívüli intézkedés.

Ennek értelmében alkotmányos szabályozás szerint szélesebb jogkört biztosítanak az állami hatóságoknak. Első sorban Ausztriával és Szlovéniával fontos összehangolt intézkedéseket tenni. Fokozott ellenőrzéseket rendelt el a kormány ezeken a határátkelőhelyeken.

Továbbá beutazási tilalmat rendelnek el: Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból senki nem a léphet be Magyarországba, leszámítva a magyar állampolgárokat, de ők is automatikusan kötelező két hetes karanténba lesznek elkülönítve hazaérkezésüket követően. Az említett országokból érkező busz-, vonat- és repülőjáratokat törlik. Állampolgárságra vonatkozó valótlan nyilatkozat állítását és a karantén megsértését szankcionálják.

Erre vonatkozóan már most is vannak a Btk-ban járványügyre vonatkozó szabályok, de a kormány is rendelhet el további intézkedéseket.

Ezeken felül intézménylátogatási tilalmat rendel el a kormány az egyetemeket illetően: ennek indoklása, hogy a jelenlegi 13 igazolt koronavírusos eset közül 9 külföldi, többen egyetemisták. Távoktatás bevezetését javasolják az intézményeknek.

Ugyanakkor az európai egészségügyi konszenzus szerint a gyermekeknél nem fordult elő a koronavírus gyanúja, és fertőzésnek nincsenek is jelenleg közvetlenül kitéve, így az oktatás nem fog szünetelni, az iskolák bezárása nem indokolt. A Határtalanul programot, a cserediák programokat és a külföldi osztálykirándulásokat azonban eltörlik.

A nagyobb rendezvényekre is kiterjed az intézkedés: a 100 főnél nagyobb beltéri és az 500 főnél nagyobb kültéri eseményeket szintén betiltja a kormány.

A most lejáró okiratokat nem szükséges megújítani a veszélyhelyzet visszavonásáig.

A veszélyhelyzet határozatlan ideig, visszavonásig érvényes. Egy biztos: nem hetekre, hanem hónapokra kell számítani. Ma éjfélkor lép életbe a rendkívüli állapot.

A sajtótájékoztatón ezután további kérdéseket tehettek fel az újságírók, melyekből egyebek között az alábbi információk derültek még ki:

A koronavírusos vizsgálatok elvégzése a WHO protokoll követésével történik. Nagyobb városok lezárása, karantén alá helyezése nincs kilátásában.

Az áruszállítás egyelőre nincs felfüggesztve.

A vegyes házasságok esetében, ha az egyik fél például olasz, a másik magyar, és az egyik fél külföldön ragadt, még nincs eldöntve konkrét szabályozás a hazautazást illetően.

Az egyházak istentiszteletének szabályozásáról sem született még végleges döntés, bár az operatív törzs már küldött nekik javaslatokat.

Megosztás