Vidéki diákokért tüntettek Budapesten

„Igen a Diákvárosra, nem a kínai gigaegyetemre” – ez volt a mottója. A kormány a vidéki magyarok olcsó kollégiumainak helyére a mi pénzünkből épít egyetemet a kínai kommunistáknak, érveltek a demonstrálók.

Mintegy 10 ezren vonultak a főváros utcáin a koronavírus miatt bevezetett korlátozások utáni első nagy tüntetésen.

A Fudan-üggyel kezdjük Magyarország visszafoglalását a hatalomtól – jelentette ki Karácsony Gergely főpolgármester szombaton a fővárosi Kossuth téren, a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának létrehozása ellen meghirdetett demonstráción.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztáson induló Karácsony azt mondta: minden olyan ügyben kiállnak, amelyben a kormány a 99 százalék helyett az 1 százalékos kiváltságos érdeket fogja képviselni. Kijelentette: Magyarországon a legnagyobb probléma most a jelenlegi hatalom, amelynek nincsen erkölcsi célja.
„A Fudan-ügy a Fidesz végső és teljes erkölcsi öngyilkossága” – fogalmazott a főpolgármester. Hozzátette, a Fudan-ügy arról szól, hogy „uralkodhatnak-e Magyarországon olyanok, akik a politikát uralkodásként fogják fel szolgálat helyett”; „lehet-e az országban olyan kormány hatalmon, amelynek számára az országból csak a hatalom a fontos”.
Karácsony Gergely kitért arra is, a kormány nem él azzal a lehetőséggel, hogy a koronavírus-járvány által meggyötört Magyarországot, a magyar társadalmat és gazdaságot az Európai Unió visszatérítendő támogatásával „húzza ki a gödörből”, mert nem akarnak eladósodni. Ugyanakkor bármikor eladósodnak akkor, ha „orosz vagy kínai érdekekben kell a magyar adófizetők pénzéből eladósodni” – mondta.
Karácsony Gergely kiemelte, a Diákváros miatt gyűltek össze, és azért, mert nem akarnak 500 milliárd forintból a magyar adófizetők pénzén felépített kínai elitegyetemet. Hangsúlyozta azt is, nem akarják, hogy Magyarországon a múlt újra és újra legyőzze a jövőt. „Nem akarunk kompország lenni, ki akarunk kötni biztonságban a nyugati parton” – fogalmazott.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere a Fudan Egyetemet közpénzből létrehozott magánvállalkozásnak nevezte, és kiemelte: ők a Diákváros felépítésére szerződtek, mert az a magyar egyetemeken tanuló, vidékről felvett és rászoruló hallgatóknak épülne.
Jámbor András, a tüntetés főszervezője azt mondta: sok ilyen apró tettre van szükség annak meggátolásához, hogy az adófizetők pénzéből és egy hitelből olyan elitegyetemet hozzanak Magyarországra, amelyen magyar diák valószínűleg nem fog tanulni, és amely „elszipkázza” a legjobb tanárokat a magyar egyetemekről. Közölte: megakadályozzák, hogy eltöröljék a Diákváros projektet.
Bereczki Áron (Hallgatói Szakszervezet) közölte: „az országot eladósító elit egyetem nem a miénk”, és sosem lesz az, mert kizárólag az elit érdekeit szolgálja. „Számunkra az elitegyetem illúzió, a mi valóságunk jelenleg a Magyarországon tomboló válság” – jegyezte meg.

Fotók: MTI
Fotók: MTI

 

Megosztás