Ingyenes helyfoglalás országbérlettel a távolsági Volánbuszokon – ezt érdemes tudni

Meglepetésként ért, amikor egy Budapestről induló országos besorolású járaton megkérdezte tőlem a buszsofőr, hogy foglaltam-e helyet. Nem tudtam, hogy bérlettel lehet, azt pedig pláne nem, hogy nagyon is érdemes, ha nem szeretnénk lemaradni.

Utánajártam a részleteknek és összeszedtem a legfontosabb tudnivalókat. Az ujtarifa.hu tájékoztató weboldalon nem találtam erről információt, a Volánbusz honlapján azonban igen: lehet helyfoglalást kérni az Ország- és Vármegyebérlettel, ráadásul díjmentesen, azonban csak személyesen, a budapesti és a Pest megyei pénztárakban.

Mivel a helyfoglalással érintett Volánbusz járatok a nyár folyamán bekerülnek a MÁV-Volán közös értékesítési rendszerébe, tájékoztatást kértem a társaságtól, hogy várható-e az online helyfoglalás bérletesekre való kiterjesztése. Válaszuk alapján egyelőre nem, de keresik a lehetőségeket.

Megtudtam azt is, hogy a leírással ellentétben a helyfoglaló jegyet nem csak Pest megyében, hanem más városokban, így Nagyatádon is kérhetjük. Mindenképp érdemes helyet foglalni, hiszen, ha telített a járat, előfordulhat, hogy nem férünk fel rá. Nem elegendő korábban érkezni, a felszállást általában az előre jegyet váltó, helyfoglalással rendelkező utasok kezdhetik meg.

A foglalást legkésőbb 30 perccel a járat indulása előtt lehet kérni, legkorábban pedig már akár 30 nappal előtte. Nem érdemes ezt az utolsó pillanatra hagyni, hiszen az online értékesített menetjegyeket valószínűleg korábban vásárolják az utasok, így célszerű az indulás napja előtt kérni a helyfoglaló jegyet.

Arról, hogy mely járatok érintettek a helyfoglalásban, a menetrendek.hu weboldalon tájékozódhatunk, ahol egy szék formájú piktogram jelzi ezt a lehetőséget.

(Kiemelt kép: depositphotos.com)

Megosztás