Július 1-től valamennyi ital csomagolása visszaváltható lesz, ezek a legfontosabb tudnivalók

2024. január 1-jén elindult a kötelező visszaváltási rendszer Magyarországon, ám a június 30-ig tartó átmeneti időszakban betétdíjas és betétdíjmentes csomagolással is forgalomba hozhatták a gyártók az italokat.

Az átmeneti időszak június 30-án véget ér, így valamennyi fém, műanyag és üveg italcsomagolás visszaválthatóvá válik. Mivel a határidő a forgalomba hozatalra vonatkozik, a készlet erejéig még találkozhatunk olyan üvegekkel, melyek nem visszaválthatóak.

A betétdíjas termékeken egyutas palackoknál a „Vigyél vissza! 50 Ft” feliratú logó látható, a többutas palackokon pedig egy körforgásos ábra és egy gyártó által meghatározott összeg található meg.

A visszaváltáshoz egy REpont automatára, vagy kisebb településeken a boltos által használt telefonos alkalmazásra van szükség.

Nagyatádon a Kossuth utcai Mecsek Füszért diszkonáruház, a Lidl, a Penny, a Spar és a Tesco csatlakozott eddig a kezdeményezéshez.

Fontos, hogy a palackot ne nyomjuk össze, az automaták csak ép palackokat kezelnek és a rajtuk lévő vonalkódnak jól láthatónak kell lennie, ezért ne távolítsuk el a címkét sem.

A betétdíjas üvegeket bárhol visszaválthatjuk, a vásárlás helyétől függetlenül. Érdemes tudni, hogy az 50 forintos betétdíj visszatérítésére több mód van: az egyik, hogy az automata egy kupont nyomtat nekünk, melyet készpénzre váltathatunk vagy csökkenthetjük vele a vásárlás összegét az automata helyszínén található áruházban, vagy bizonyos esetekben az áruházlánc többi üzletében.

A másik lehetőség, hogy banki átutalással térítik meg az összeget, ehhez a REpont applikációban történő regisztrációra van szükség, mely elérhető Androidra és iOS-re is.

Ha nem szeretnénk visszakapni a betétdíjat, fel is ajánlhatjuk jótékony célra az automatán keresztül.

Az eddig is visszaváltható (többutas) palackoknál arra kell figyelni, hogy nem lesznek bárhol visszaválthatóak, csak olyan üzletekben, ahol árusítják őket.

A változás nem érinti a tej alapú, a csekély mennyiségű kibocsátó által forgalomba hozott, valamint a speciális alakú csomagolással rendelkező italokat, ezeket nem tudjuk az automaták segítségével visszaváltani.

(Kiemelt kép: repont.hu)

Megosztás