Iszonyatosan nehéz együtt élni valamivel, amit nem ismerünk

Egy olasz édesapa, történetesen Nagyatád testvérvárosából, San Vitoból úgy döntött, hogy gyalog vág neki a San Vito és a Strasbourg közti távnak. Szándéka, persze, egyáltalán nem öncélú volt, a figyelmet akarta felhívni az autizmussal élők mindennapi küzdelmeire, függetlenül attól, hogy a spektrum melyik részén helyezkednek el, illetve azért küzd szerte Európában, hogy ők is ugyanúgy elfogadott tagjai legyenek a társadalomnak.

Ébernek kell maradnunk, mert a gyerekeink jogai nem kiváltságok – fogalmazott Valentino Gregoris egy korábbi interjúban, szombaton pedig ifj. dr. Herr Gyulával közös előadás és beszélgetés keretében hívta fel a figyelmet az autizmussal élők helyzetére szombaton a kulturális központban.

A Nagyatád testvérvárosában – San Vito al Tagliamentoban – élő Valentino Gregoris gyalog vágott neki a Strasbourgig tartó útnak, ahol fogadta őt az Európai Bizottság korábbi alelnöke, Frans Timmermans. Valeninto maga is érintett a dologban, hisz egy autista gyermeket nevel. Azt mondta, hogy a legnehezebb talán az elején volt, hisz ő maga mesterember, így a „problémához” is úgy állt hozzá, hogy megoldást keresett rá, csak időközben kiderült: nincs megoldás.

Most azért küzd, hogy elfogadják az autistákat olyannak, amilyenek. Ne küldjék őket speciális iskolába, illetve a munkaerőpiacon se érje őket hátrány.

Az autista ember agya sok esetben nagyon pontos predikciókat gyárt, azaz, úgy mennek bele egy szituációba, hogy él bennük egy kép annak a kimeneteléről. Ha ez nem következik be, akkor szorongani kezdenek – ezt már ifj. dr. Herr Gyula mondta.

– Nem mások ők, csak másképp látják a világot, ez a legfontosabb megállapítás a téma kapcsán – folytatta.

Valentino a beszéde közben többször elérzékenyült, ami nem csoda, hisz egyrészt a szeretet, ahogy a saját fiáról beszélt, az példaértékű, másrészt pedig egy autizmussal élővel sok esetben küzdelmes az együttélés.

– Meg kell mutatni nekik, hogy ők is részesei a társadalomnak, a családnak, nem szabad őket kivonni a társadalmi tevékenységekből – mondta. – Meg kellene adni az esélyt arra, hogy dolgozhassanak, hogy érezzék, ők is a társadalom hasznos tagjai, hisz ők is képesek ugyanarra a dologra, mint az átlagemberek, csak sok esetben, kicsit máshogy közelítik meg a problémát – mondta.

A Balaton Szupermaratonon is a figyelemfelhívás lesz a célja a nagyatádiakkal és olaszokkal felálló csapatnak. Kék, „Sporttal az autizmussal élőkért” feliratú pólóban fogják teljesíteni a távot.

– A cél, hogy legyen a mezőnyben egy jól látható, távolról is felismerhető kék csapat. Ezek leszünk mi – mondta ifj. dr. Herr Gyula.

Megosztás