Megjelentek a részletek a helyközi közlekedés új tarifarendszeréről

Korábban írtuk, hogy megszűnik minden bérlettípus a MÁV és a Volán járatain, csak az ország- és vármegyebérlet marad. Most tájékoztató oldalt indított a MÁV-Volán csoport a március 1-től érvényes új jegytípusokról, árakról. A 14 év alattiak és a 65 felettiek ingyen utazhatnak.

Az ujtarifa.hu oldalon a MÁV-Volán csoport egyszerűsített ábrákon mutatja be, hogy ki és milyen kedvezményre jogosult, a jegyek mennyibe kerülnek, azokat hol lehet megvásárolni.

A legfontosabb, hogy a bérlettípusok mind megszűnnek, kivéve az ország- és vármegyebérlet. Ezekből két tarifa van: a teljesárú és a diákoknak a 90 százalékos kedvezményt biztosító.

Március 1-től továbbá bevezetnek két új napijegyet, a Vármegye24-et és a Magyarország24-et. Előbbi 999 forintba kerül majd, és egy vármegyére érvényes, utóbbi pedig az egész országban használható lesz 4999 forint ellenében. Mindkét típusú napijegy érvényes a Volánbuszokra, a vonatokra, illetve a HÉV-ekre is. Van egy viszonylag fontos különbség a két típus között: a vármegyei jeggyel nem lehet helyjegyköteles járatokra felszállni, az országossal pedig plusz 300 forintért lehet helyjegyet vásárolni, illetve, amennyiben InterCity-n utaznánk, akkor 990 forint lesz a helyjegy.

A kedvezmények rendszere is átalakul: csak a teljes árú, fél árú, valamint díjmentes termékek lesznek. Díjmentesen utazhatnak március 1-től a 14 éven aluliak, a 65 év felettiek, a fogyatékkal élők, évi 12 alkalommal a határon túli magyarok és a három vagy több saját gyereket kísérő szülők. 50 százalékos kedvezménnyel pedig a 14 és 25 év közöttiek utazhatnak majd.

Ahogy fentebb írtuk az ország- és vármegyebérlet megmarad. Előbbi teljes áron havonta 18 900 forintba kerül, a tanulóknak pedig 1890 forintba. A teljesáru vármegyebérlet 9450 forintért váltható, ugyanez a tanulóknak 945 forintba kerül majd.

A MÁV azt írja, hogy a jegyeket, bérleteket a legegyszerűbb online, a MÁV applikációban, illetve az új ELVIRA oldalon megvásárolni, és felhívják a figyelmet, hogy a bérletet csak a MÁV applikáción keresztül lehet bemutatni az ellenőrzés során.

A további kérdésekkel kapcsolatban az új weboldalon elindítottak egy Gyakran Ismételt Kérdések rovatot, ami folyamatosan bővül.

A fenti információk egy infografikán:

(Kiemelt kép: depositphotos.com)

Megosztás