Megtiltanák, hogy a jövőben a fiatalok energiaitalt vegyenek

Az erről szóló törvényjavaslatot már be is nyújtotta két kormánypárti képviselő. Az indokolás szerint Magyarországon a fiatalok energiaital-fogyasztása mára aggasztó méreteket öltött. Végeztünk egy gyors felmérést, a legtöbben napi szinten fogyasztanak ilyen termékeket, sokan reggelire.

Gyakorlatilag a dohánytermékek és az alkohol szintjére emelnék a jövőben az energiaitalokat is, legalábbis abból a szempontból, hogy egy tegnap benyújtott törvényjavaslat szerint csak a 18 éven felüliek juthatnak majd hozzá ehhez az italfajtához. Amennyiben a törvényjavaslatot elfogadják, nyártól hatályba lép. Aki mégis elad 18 év alattinak ilyen italt, annak akár a boltját is bezárhatják.

– Minden reggel energiaitalt iszom kávé helyett – mondta egy 16 év körüli fiatal – Nem értem, hogy ez a tiltás mire lesz jó, miközben, ha akarok, akkor bárhol megihatok bármennyi kávét – fogalmazott.

A parlamenti honlapon közzétett törvényjavaslat kimondja, hogy tilos 18. életévet be nem töltött személy részére energiaitalt értékesíteni, illetve kiszolgálni. A módosítás értelmében az energiaital-forgalmazás szabályainak megsértőire ugyanazok a szankciók vonatkoznak, mint az alkohol tartalmú ital, a dohánytermék, illetve a szexuális termék értékesítésére vonatkozó szabályok megszegőire – írja a 24.hu.

– Mivel a kávé ízét nem szeretem, ezért iszom energiaitalt, de nem érzem, hogy napi egy doboztól bármi bajom lenne – állapította meg egy 18 körüli lány.

Egy kisboltban elmondták, hogy reggelente, iskolakezdés előtt rengeteg fiatal tér be a boltba, nagyobb részük reggeli helyett energiaitalt vásárol.

A javaslat hivatkozik egy felmérésre is (az nem derül ki a szövegből, hogy melyikre), ami szerint a 18 év alattiak 78 százaléka fogyaszt energiaitalt és minden ötödik 10-14 éves gyerek rendszeresen fogyaszt energiaitalt reggelire.

(Kiemelt kép: depositphotos.com)

Megosztás