Menetrendszerűen: marad a busz a Nagyatád – Somogyszob vonalon

Nyilvánossá vált a MÁV december 10-től érvényes menetrendje. Bár nyáron még arról volt szó, hogy a Nagyatád – Somogyszob vonalon csak ideiglenesen vezetik be az úgynevezett közlekedésimód-váltást, az új menetrendből világosan látszik, hogy marad a buszközlekedés a két település között a rossz minőségű, négy számjegyű útszakaszon.

A csütörtöki képviselő-testületi ülésen elhangzott ezzel kapcsolatban az, hogy az önkormányzat közérdekű adatigényléssel fordult a megfelelő szervekhez, amiből kiderült, hogy 2022-ben 66 ezernél is több fizető utas utazott a vonalon.

Még nyáron, amikor kiderült, hogy Nagyatád és Somogyszob között bevezetik az úgynevezett közlekedésimód-váltást, ami magyarul a vasúti személyszállítás megszüntetését jelenti, levélben fordult a polgármester Nagy Bálinthoz, a közlekedésért felelős államtitkárhoz. Nagy Bálint a polgármesternek egyebek között azzal indokolta a fentieket, hogy az egyetlen járat, amit megnéztek, azon éppen 9 ember utazott, továbbá jármű- és személyzethiányra hivatkozott. Ugyanezt a választ kapta Szászfalvi László is az államtitkártól, azaz érdemi elmozdulás az ügyben nem történt.

– Indokolatlan és észszerűtlen lenne a vasútvonal megszüntetése. Ez nem egy kirándulóvonat, ezzel dolgozni, iskolába, ügyet intézni járnak az emberek – mondta a polgármester csütörtökön.

Legutóbb levélben kereste fel Lázár János építési és közlekedési minisztert Ormai István.

– A levélnek az a konklúziója, hogy állítsák vissza a vasúti személyszállítást, hisz annak adatai figyelemre méltóak: 2021-ben, a COVID-járvány idején 41 ezer, míg 2022-ben 66 ezer 474 jegyet adtak el ezen a vonalon. Emellett sokan ingyen utaznak, azaz mintegy 100 ezer utazás történt ezen a vonalon 2022-ben. Meggyőződésem, hogy stratégiai hiba lenne bezárni a vasútvonalat – fogalmazott a polgármester a testület ülésén.

(Fotó: Pünkösd Márton)

Megosztás