3. hullám: tombol a járvány Somogyban, itt a legrosszabb a helyzet

Lakosságarányosan Somogyban van a legtöbb új fertőzött: háromszor-ötször több, mint a megyék zömében. Egyre több az elhunyt is, mind többen félnek és oltatnák be magukat, de nem jött vakcina. A fásultság viszont nő.

Tegnap kiderült: Somogyban sokkal rosszabb a helyzet most, mint a második hullám legnehezebb napjaiban. 100 ezer főre vetítve 106 koronavírust azonosítottak, a 2. hullám csúcsán (december 14.) 61-et.

Mutatjuk néhány példán, hogy állunk az újonnan regisztrált fertőzöttek számát tekintve lakosságarányosan, kiszűrve a napi ingadozásokat. (Vagyis a napi adatok a megelőző hét nap átlagát jelentik.)

Budapest: 63

Győr-Moson-Sopron: 80

Komárom-Esztergom: 99

Somogy: 106

Zala: 21

Baranya: 37

Veszprém: 41

Tolna: 61

A többi megyében általában 20-54 között van ez a mutató. Somogyban tehát lakosságarányosan ötször annyi fertőzöttet találtak kedden, mint Zala és Szolnok megyében, de pl. Baranyához képest is háromszoros a különbség. Ennek okairól továbbra sem hajlandó egyetlen kormányzati szerv sem magyarázattal szolgálni. Ahogy a kórházban ápolt covidosok számát sem közlik megyei bontásban.

Ugyancsak nem tudhatjuk – ahogy eddig sem -, milyen jelenleg a helyzet Nagyatádon. Kizárólag a helyi orvosok tapasztalataira hagyatkozhatunk. Ezekből az szűrhető le, hogy egyre több a haláleset a városban, mostanra már szinte minden családban,  rokonságban vagy ismeretségi körben van koronavírusos elhunyt. A Covid-gyanús esetek száma is emelkedik.

Két-három napos panaszokkal jelentkeznek, egy hét elmúlik, mire megjön a PCR-teszt eredménye, és kiderül, covidos-e vagy sem. Ez túl hosszú idő – mondta az egyik háziorvos.

Egyelőre újabb adag vakcinát sem kaptak a környékbeli háziorvosok, csak az ismétlő (második) oltásra valót.

Egyre többen félnek, és kérik, oltsam be őket vagy a hozzátartozójukat, de nincs a listán, és egyébként sincs vakcina sem”

– mesélte egy másik doktor. – Tőlem érdeklődnek állandóan, de nem tudok mit mondani. Nem látom a nekem kiküldött listán az 50-eseket és a fiatalabbakat, ahogy a pedagógusokat sem. Az egyik páciens nemrég azzal hívott, hogy ő mehet-e a héten oltásra, egy hete beteg volt, persze, hogy nem mehet, de visszajelezni se tud, a rendszer ezt nem teszi lehetővé.

Más orvos arra panaszkodott, hogy mindenféle álhírek keringenek, amiket elhisznek az emberek, ezek is okolhatók azért, hogy nem látni a magatartásukon az óvatosságot, nem tartják be az előírásokat. Egyre fásultabb mindenki, ez nyilvánvaló, sajnálkozott az orvos.

Egyébként most már a háziorvos is felírhatja a favipiravir tablettát a koronavírusos betegeknek. Ez a tapasztalatok alapján meggátolja a vírusok szaporodását, így az otthon megkezdett antivirális kezeléssel megakadályozható a koronavírusos betegek kórházba kerülése. A gyógyszert eddig csak a kórházakban kezelt betegeknél alkalmazták, és az a tapasztalatok szerint megakadályozhatja a tünetek súlyosabbra fordulását. Figyelem: csak olyan betegnek írható fel, akinek Covid-pozitív tesztje van, a hozzájáruló nyilatkozata és a betegtájékoztató megismerése is kell hozzá.

Védőoltásra várva. Fotó: MTI
Védőoltásra várva. Fotó: MTI

 

Megosztás