37-38 fokkal tetőzik ma a hőség Nagyatádon

Ráadásul ma extrém erős, 8,5-es UV-B sugárzás várható a Dél-Dunántúlon. Holnapra ígérik az enyhülést, de kedden már újra 30 fok fölött lesz a csúcshőmérséklet. A kánikula az egészséges szervezetet is megterheli.

Holnap 29 fokra mérséklődik a napi csúcshőmérséklet az előrejelzések szerint, ez keddig kitart, akkor ismét forróbb lesz a levegő, már 32 fokra is felmelegszik. A pénteki lehűlés nyomában enyhülést hoznak az éjszakák: 14-18 fokig is mérséklődik a hőmérséklet, a jövő hét közepéig ez biztosan így is marad. Ennek köszönhetően a lakásokat is hűvösebben lehet tartani, ha éjszakánként teljesen átszellőztetjük otthonainkat, nappalra pedig becsukjuk és elsötétítjük az ablakokat.

Sok csapadékra azért ne számítsunk pénteken, Nagyatád térségére mindössze 4-5 mm-t jeleznek a meteorológusok.

Somogyban másodfokú hőségriasztás van érvényben, azaz a napi középhőmérséklet 27 °C felett valószínű. Az egész Dél-Dunántúlon extrém UV-B sugárzás lesz ma, Nagyatád térségében a lehetséges maximum érték 8.5.

A tartós hőség miatt különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, azonban az átlagosnál melegebb hőmérséklet az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen közérzetet.

A meleg az autósokra is kedvezőtlen hatással lehet, ezért kérjük, a dekoncentráció miatt vezessenek óvatosan. Lehetőség szerint a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, illetve a bőrünket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjük a leégés ellen. A vízparton tartózkodók mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat, különösen napozást követően. Felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe!

Ügyeljünk az elkövetkező napokban a fokozott vízivásra. Kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát. A légkondicionált helyiségek somogyi listája elérhető itt.

Ne hagyjuk a gyermekeket, állatokat parkoló autóban, hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem. Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házi kedvencet lát, hívja a 112-es segélyhívó számot. Ne hagyjunk az autóban fertőtlenítőt, hígítót, festéket, öngyújtót, mert ezek is meggyulladhatnak a nagy melegben.

 

Megosztás