A Claessens-cégcsoport kapta a 6. legtöbb agrártámogatást Magyarországon 2020-ban

A Claessens-csoport 2017-ben még 831 millió forint támogatást kapott összesen, 2020-ban pedig már 1.611.150.517 forintot. A legtöbb pénzhez a Csányi Sándorhoz és Mészáros Lőrinchez köthető agrárcsoportok jutottak.

A Magyarországon szétosztott agrárpénzeket elemezte a K-Monitor, vagyis azt, hogy kiknek jutnak a legnagyobb területalapú és fejlesztési támogatások. A tanulmányból kiderül, hogy a teljes agrártámogatási rendszerben 2020-ban mintegy 891 milliárd forintot költött a kormány. Ennek az összegnek a 80 százaléka uniós forrásból érkezett.

Az elemzés alapján a támogatottak között továbbra is egyértelmű a Csányi Sándorhoz és a Mészáros Lőrinchez köthető agrárcsoportok meghatározó fölénye: több mint 6,4, ill. 5,7 milliárd forintnyi agrártámogatáshoz jutottak.

A Claessens 2017-ben még 831 millió forint támogatást kapott összesen, 2019-ben már 2.111.150.517 forintot, tavaly pedig 1.611.150.517 forintot.

Grafika: K-Monitor
Grafika: K-Monitor

A K-Monitor a számok könnyebb megérhetőségéért feltüntette 4 000 hektár szántóföld 2020-as átlagárát. Ez másfél Velencei-tónyi terület, a legnagyobb mezőgazdasági birodalmak öt-hatszor ekkora területet birtokolnak.

A belga gyökerű Claessens-család Somogy megyében gazdálkodik: mára már lényegében teljesen kettéváltak a döntően marhatartással foglalkozó Peter és Johan, valamint a sertéstenyésztésben erős Christoph érdekeltségei – írja az elemzés. A két cégcsoport összesített árbevétele 32 milliárd forint volt, összesen 323 főt foglalkoztattak. A teljes család 1,6 milliárd forintnyi agrártámogatáshoz jutott, ennek kisebb része a területalapú SAPS és zöldítéstámogatás (603 millió forint), a többit döntően állattartáshoz (vagy állati takarmány termesztéséhez) kapcsolódóan kapták. A csoport 1,6 milliárd forint értékű agrártámogatása  éppen az 5 százalékát teszi ki a cégbirodalom bevételeinek. 

Az összeg nagyságrendjét talán jól tudják érzékelni az olvasók, ha összehasonlítjuk: az 1,6 milliárd forint több mint a másfélszerese annak, amit Nagyatád önkormányzata kap egy év alatt állami támogatásként a város üzemeltetésére.

Grafika: K-Monitor
Grafika: K-Monitor

Azt, hogy a politikának mekkora szerepe van abban, hogy kik szánthatnak-vethetnek Magyarországon, jól mutatja a K-Monitor alábbi ábrája, amely Mészáros Lőrinc (piros), Leisztinger Tamás (kék) és Simicska Lajos (sárga) agrárérdekeltségeihez jutó támogatások összegét mutatja az elmúlt évtizedben.

Grafika: K-Monitor
Grafika: K-Monitor

A Claessens-csoport beruházásairól többször beszámolt az Atádhír is. Legutóbb a 600 ezer köbméteres, Nagyatád melletti  víztározó építéséről, amely kiemelt állami beruházásban készül. 2020 szeptemberében a miniszter is megjelent Somogycsicsón, amikor új irodaházat és gépszínt adtak át. Ugyanígy Nagybaráti-pusztán 2018-ban, ahol kocatelepet létesített a cégcsoport.

Megosztás