A tét nem a Nagyatádi Kórház sorsa, hanem 70 ezer emberé

Azaz a térségben élők egészségügyi ellátása. A minap szavazták meg a kormánypártok az egész ellátórendszer átalakítását célzó törvényt. Egyes atádi orvosok szerint megszüntetik itt az aktív ellátást, mások bizakodóbbak.

– Teljes katasztrófa a Takács-féle, excel-táblázatokból irányított egészségügy – utalt egyikük az új egészségügyi államtitkár felzúdulást keltő kijelentésére.

Az államtitkár az OKFŐ (Országos Kórházi Főigazgatóság, vagyis a kórházak irányítója – a szerk. megjegyzése) tájékoztatóján is össze-vissza beszélt, kaotikus a helyzet, átgondolatlan a most elfogadott törvény, mint minden, ami mostanában az egészségügyben és az oktatásban történik.

Markáns véleményével párhuzamot is vont, mondván, még nagyobb feszültségeket fog gerjeszteni, mint a legutóbb bevezetett bértábla. Tény, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a jövő év elejére összehívja a rendkívüli országos küldöttgyűlését, miután 4500 orvos jelezte: hajlandó letétbe helyezni a felmondását válaszul az egészségügy átalakításáról szóló törvénycsomagra. Annak elfogadása előtt ugyanis a kormányzat nem vette figyelembe az észrevételeiket. 

Az aktív ellátást meg akarják szüntetni Nagyatádon, legföljebb egynapos sebészet maradhat – jelentette ki a kórház egy másik orvosa. – A reumatológiát Kaposvár akarja maga alá gyűrni, de értelmetlen, már most sem bírják, a sebészeten is olyanokat műtenek a kollégák, akiknek 2024-25-re adnak előjegyzést Kaposváron. Ugyanúgy fogunk járni, mint Marcali: ugyan tervezett baleseti sebészeti beavatkozást még végeznek, de az általános sebészet gyakorlatilag megszűnt. Már vakbélműtétre is beküldik Kaposvárra a beteget, pedig referenciaműtőjük van, jobban felszerelt, mint a kaposvári.

Jelen állás szerint a Nagyatádi Kórházban ezek az aktív fekvőbeteg osztályok működnek: belgyógyászat, sebészet, geriátria, reumatológia, pszichiátria és intenzív.

Úgy gondolom, maradnak az alapszakmák, tehát a belgyógyászat és a sebészet, talán csak az egynapos. Mivel nemrég épült a pszichiátriai rehabilitációs részleg, és Somogyban meghatározó, az akut pszichiátriára biztosan szükség van – fejtegette egy harmadik kórházi orvos. – Aztán vannak sürgősségi esetek, mondjuk, egy kilyukadt fekéllyel nem lehet elérni Kaposvárra vagy Pécsre. Az intenzív osztályra ezzel a 4-5 ággyal ugyancsak szükség van. Ehhez csak úgy lehet hozzányúlni, hogy meg kell erősíteni a sürgősségi betegellátást. A CT ebben sokat segített, kellene még egy triage megfelelő szakszemélyzettel, az ellátások sürgősségének az osztályozására, az orvos tehermentesítésére.

Azt mások is úgy látják, hogy egy valódi sürgősségi betegellátó osztályt kellene létrehozni. Információink szerint a Nagyatádi Kórházba egy átlagos napon legalább két tucat mentő érkezik, ezeknek a betegeknek több mint a fele elsődleges ellátás nélkül, vagyis nem a háziorvosa küldi. Őket jelenleg négy belgyógyász felváltva látja el.

Abban is bíznak, hogy a még működő szakrendelések megmaradhatnak, nagyon nem mindegy ugyanis, hogy a betegnek mennyit kell utaznia egy egyszerűbb problémával. Azt többen is megerősítették, hogy nagy kérdés, mi lesz a vérellátóval, amit egyébként nemrég újítottak föl. A híresztelések szerint ugyanis a jelenlegi formájában megszüntetik, Dél-Somogyot pedig, úgymond, felosztják Kaposvár és Pécs között.

Ez ugyancsak része az országos átalakítási koncepciónak, újabb központosítás: a kisebb helyi vérellátó osztályokat „bekebelezi” az Országos Vérellátó Szolgálat. Ez, persze, önmagában kevésbé lényeges, hiszen a vérdepót ugyanúgy működtetni kell, vagyis a betegek számára szükséges vért akkor is tárolni kell helyben. A kérdés inkább az, hogy ez mitől lenne ésszerű és hatékony. Szakszemélyzet akkor is kell hozzá, akár Kaposvárról, akár Pécsről érkezik ide hetente, ráadásul akkor a vér előkészítése sem itt lesz, azt részben vissza kell majd szállítani Nagyatádra. Továbbá biztosra vehetjük, hogy sem a somogyi, sem a baranyai megyeszékhelyről nem fognak kijárni a dél-somogyi falvakba levenni a vért, nincs rá kapacitásuk sem, vagyis a mennyiség is jóval kevesebb lesz. Az atádi orvosok szerint a költségek növekedése és a teljesítményromlás többe kerül, mint amennyit megtakaríthatnak azon, hogy a nagyatádi vérellátó négy alkalmazottját esetleg elbocsátják.

Egybehangzó információk szerint azonban eddig sem a vérellátó, sem az intézmény más munkatársai, orvosai nem kaptak hivatalos értesítést arról, hogyan érinti a Nagyatádi Kórházat az egészségügyi rendszer átalakítása. Ők is annyit tudnak csak, amennyit az elfogadott törvény tartalmaz, pl. hogy a városi kórháznak 0-24 órában betegfogadásra alkalmasnak kell lennie, és legalább kettő, a miniszter által rendeletben meghatározott szakmában fekvőbeteg-szakellátást kell nyújtania. Egyébként pedig azt, hogy az egyes kórházak milyen ellátásokat nyújthatnak, a belügyminiszter külön rendeletben határozza majd meg.

Az egyik nagyatádi orvos ezt úgy kommentálta: nézzünk körül, néhány kivételtől eltekintve már csak nyugdíjasok dolgoznak itt – egyszerűen ki fogunk halni.

A másik így: nem a Nagyatádi Kórház sorsa itt a tét, hanem 70 ezer dél-somogyi ember egészségügyi ellátása.

Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

 

Megosztás