Azonosították az első nagyatádi COVID-fertőzöttet!

Egy esetben beigazolódott a koronavírus-fertőzés gyanúja Nagyatádon, erről tegnapelőtt kapott értesítést az önkormányzat – válaszolta Ormai István polgármester a városi televízió (NVTV) kérdésére.

Tény, hogy járványveszély van, és most már mindenhol – hívta fel a figyelmet a polgármester. – A kérdés: hogyan lehet megfékezni a terjedését. A járványügyi szakemberek válasza: tesztelni kell, a kapcsolati hálót fel kell deríteni (kontaktkutatás), el kell különíteni a fertőzötteket, és általánossá kell tenni a maszkhasználatot, a távolságtartást, a kézmosást, és szűkíteni a rendezvények körét. Másrészt viszont nem egységes a szabályozás, pl. focimeccsen lehetnek nézők, de bizonyos kulturális rendezvényeket nem lehet megtartani, és ez így nehezen követhető. Én azt kérem a nagyatádiaktól: úgy viselkedjünk, hogy itt, a városban is járványveszély van, tartsunk be minden szabályt, tartsuk a távolságot, és viseljünk maszkot még a vásárcsarnokban is!

A beszélgetés során a polgármester azt is kifejtette: az idősek otthonában már korábban korlátozó intézkedéseket hoztak, tegnap pedig látogatási és intézményelhagyási tilalmat rendelt el az országos tisztifőorvos az összes hazai szociális intézményben. A nagyatádi óvodákban egyelőre jól működik a helyi intézkedési terv, a szülők és a dolgozók is tudják a teendőiket, sorolta a polgármester, hozzátéve: a városházán is megfelelően szabályozták az ügyintézést.

A házi karantén elrendeléséről és a vírusfertőzés beazonosításáról határozatot hoz a kormányhivatal népegészségügyi szerve. Ezeket pedig megküldik az illetékes önkormányzatnak.

Nagyatádon eddig egy emberről állapították meg, hogy koronavírussal fertőzött – mondta Ormai István. – Karanténban általában 6-7 személy van egy időben.

Az NVTV ma esti adása a stúdióbeszélgetéssel együtt 18.00 órakor (ism.: 22.00 óra) lesz látható.

Stúdióbeszélgetés az NVTV-ben
Stúdióbeszélgetés az NVTV-ben
(A nyitókép illusztráció)

 

Megosztás