Biztonságos karácsonyt kívánnak a somogyi tűzoltók

A tűzoltók az ünnepek alatt is szolgálatban lesznek, a laktanyákban töltik a karácsonyt és az év többi napjához hasonlóan segítenek, ha szükség van rájuk.

Mindössze egy kis odafigyelésre van szükség mindenkitől ahhoz, hogy az ünnepeket ne árnyékolja be egyetlen tűzeset és baleset sem.
Az advent és karácsony idején kétszer annyi lakástűznél avatkoznak be a katasztrófavédelem tűzoltó egységei, mint az év más időszakában. A tűzesetek jelentős százaléka a konyhában alakul ki, ezért elengedhetetlen, hogy a háziasszonyok tisztában legyenek néhány alapvető szabállyal. Például azzal, hogy a legrosszabb megoldás, ha a meggyulladt olajat vízzel próbálják oltani, hiszen a lángra lobbant zsiradék robbanásszerűen kivetődik az edényből és súlyos égési sérüléseket okozhat. Ezért ne feledjék, a tűzhelyet le kell kapcsolni, a lángoló edényt pedig egy fedővel kell letakarni, így a tűz nem jut oxigénhez és kialszik.

Ha a sütőben gyullad meg az étel, akkor zárják el a tűzhelyet, várják meg amíg a láng kialszik, majd egy konyharuhával fogják meg az edényt és vegyék ki a sütőből! Továbbá a tűzhely közelébe ne tegyünk gyúlékony tárgyakat, mert azok is könnyen lángra kaphatnak!

Ugyanakkor nem kell nagy tűz a tragédiához, akár egy tűzhelyen felejtett edényben elfüstölt étel is füstmérgezést okozhat.

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a megye valamennyi tűzoltója nevében békés és gondtalan ünnepeket kíván minden állampolgár számára.

Bíznak benne, hogy az ünnepek alatt szolgálatot teljesítő tűzoltókat csak így a fotókon keresztül látják, személyes találkozóra nem kerül sor.

Megosztás