Elérte Nagyatádot a koronavírus hatása

Egyrészt pánikkeltés zajlik, másrészt nincs hivatalos tájékoztatás a Nagyatádhoz közeli sofőr állapotáról. A közöltekkel szemben alapvető feltételek sem biztosítottak: napok óta nem kapni szájmaszkot, kézfertőtlenítőt.

Napok óta keringenek Nagyatádon és környékén is a legkülönbözőbb álhírek a koronavírussal kapcsolatban. Hallhattunk már a horvát határ lezárásáról és kijelölt karanténhelyről is a városban, hogy a többit meg se említsük.

Ugyanakkor tény, hogy egy közelben lévő nagyvállalkozás egyik gépkocsivezetője három nappal ezelőtt koronavírus gyanújával a fővárosi kórházba került. A vizsgálat eredményéről azonban máig sincs hivatalos tájékoztatás. Pedig a kedélyek lecsillapítása és a fölösleges pánikkeltés megelőzése érdekében igencsak ajánlatos lenne. Ehelyett továbbra is az utcán és a közösségi oldalakon terjednek a teljesen megalapozatlan szóbeszédek is.

Az általunk megkérdezettek többségét egyébként nem foglalkoztatja igazán az ügy. Egy 50 körüli férfi azt mondta: permetezéshez akart szájmaszkot venni, de már a mezőgazdasági boltban sem kapott. Az egyik nagyatádi gyógyszertárban megtudtuk: az egyszer használatos szájkendő korábban 20 forintba került náluk, a legutóbbi beszerzési kísérletükre 330 forintos áron ígértek nekik, de nem biztos, hogy kapni is fognak. A másik gyógyszertár vezetője kérdésünkre tegnap azt válaszolta: – Éppen ma tudtunk szerezni 150 darabot, délután fél 3-ra kettő maradt belőle. A korábbi 26 forint helyett 185 forintba kerül. Azt ígérték, hogy a stratégiai készletből kapni fognak a gyógyszertárak. Majd meglátjuk.

Ugyanakkor az országos tisztifőorvos azt nyilatkozta: ellátják a gyógyszertárakat a kellő mennyiséggel.

Azt többen is egybehangzóan állították, hogy a kézfertőtlenítő az összes nagyobb városi üzletből elfogyott. Az egyik belvárosi drogériában azt mondta az eladó: két hónapja hiába rendelnek, azt a választ kapják: kifogyott a készlet. Az említett két nagyatádi gyógyszertárban egyébként kapható: igaz, annak is a duplájára emelték a beszerzési árát, jelezték a patikusok.

Egy általános tájékoztatást ugyan kaptunk a koronavírusról, hogy mire figyeljünk, milyen tünetei vannak, de arról, hogy kit értesítsünk, hova telefonáljunk, semmit – panaszkodta dr. Erdő Gabriella háziorvos. – Nem tudjuk, hol juthatunk hozzá a védőfelszereléshez, hogyan tudjuk beszerezni. Nem tudok a körzethez tartozó 1900 embernek egyszer használatos szájkendőt biztosítani, erre keretünk sincs. Nincs betegtájékoztató, hozzánk jönnek, telefonálnak, személyesen kérdeznek, teljesen lelassult emiatt a rendelés. 

A koronavírus-fertőzés gyanúja a következőkben merül fel: az illető a járvánnyal érintett országokban járt mostanában, vagy kapcsolatba került olyannal, aki ott volt; száraz köhögése van, nem tudja felköhögni, úgy érzi, nem kap levegőt, légszomja van; légzési nehézsége van. A többi tünet gyakorlatilag megegyezik az úgymond egyszerű influenzavírus okozta tünettel: magas láz, torokgyulladás. Izomfájdalom viszont nem jelentkezik a koronavírus-fertőzés esetén.

Lázmérés az egyik nagyatádi rendelőben
Lázmérés az egyik nagyatádi rendelőben

 

Megosztás