Elhunyt a nagyatádi kórház egykori főigazgatója, dr. Frank Ferenc

83 éves korában, 2021. január 20-án távozott el az élők sorából a nagyatádi fül-orr-gégész. Négy évig volt a kórház főigazgatója, nyugdíjba vonulása után még csaknem húsz éven át gyógyított a magánrendelésein.

Dr. Frank Ferenc, a Nagyatádi Kórház egykori főigazgatója, a város első fül-orr-gégésze még a nyugdíjazását követő 22 évben is aktívan dolgozott: magánrendelésén egészen 2020 októberéig fogadta a betegeket. A doktor úr egészségügyi állapota ezt követően megromlott, nemrég kórházba került, ahol 2021. január 20-án a hajnali órákban elhunyt.

Munkásságával jelentősen hozzájárult a nagyatádi egészségügyi ellátás kiépítéséhez. 1963-ban avatták orvos doktorrá a Pécsi Orvostudományi Egyetemen. Először Mohácson állt alkalmazásba a fül-orr-gége osztályon, majd 1972-ben Siófokra került, ahol a szakrendelőben és a fül-orr-gége osztályon kezdett dolgozni, ugyanebben az évben meg is házasodott. A következő években feleségével, Jolánnal három gyermekük született. Tizennégy év szakmai gyakorlat után adjunktusként került Nagyatádra, 1977 februárjában nevezték ki a Fül-Orr-Gégészeti Osztály vezetőjének.

Munkáját magas színvonalon, empatikus magatartással látta el. Hat orvos szerezte meg vezetése alatt a szakképesítését. 1990-ben elnyerte a választott orvosigazgatói kinevezést, melyet 5 évig gyakorolt. 1996-tól főigazgató-főorvosi kinevezést kapott. Kórházvezetőként az intézmény színvonalas munkájáért dolgozott, biztosította a zavartalan betegellátást. 1999-ben vonult nyugdíjba, de 2003-ig tovább vezette a fül-orr-gégészeti osztályt. Mint említettük, egészen múlt év októberéig magánrendelésén folyamatosan fogadta a betegeket. Életpályája során 1989-ben miniszteri dicséretben és a szakmai kollégium elismerésében, 2009-ben miniszteri díszoklevél kitüntetésben részesült. 2013-ban aranydiplomát kapott. 2017-ben pedig a város napján kiemelkedő eredményességű szakmai és kórházvezetői munkája elismeréséül a képviselő-testület Nagyatád Városért díjjal tüntette ki. A díjátadó ünnepséget a városi televízió megörökítette, szerkesztőségünk interjút is készített utána a doktor úrral, ezeket itt tekinthetik meg.

Dr. Frank Ferenc elkötelezett volt a munkája és a nagyatádi emberek iránt: felesége, Jolán elmondása szerint sokszor képes volt reggel fél héttől este fél hatig a rendelőben lenni, hogy minden beteget fogadhasson.

Arra is képes volt, hogyha odatelefonáltak vidékről késő délután, hogy most hozták haza a gyereket az oviból, és vizsgálatra lenne szüksége, akkor bent maradt a rendelőben, és megvárta őket jóval zárás után is  – mesélte a doktor úr felesége. – Mindent a betegekért tett fel, és nagyon olcsón is dolgozott, mindig mondta, hogy ő ezt nem a pénzért teszi.

A nagyatádi fül-orr-gégész földi maradványait elhamvasztják, a járványhelyzet miatt a család egyelőre nem szervez búcsúztatót. Gyászolják őt felesége, Jolán, három gyermeke, két unokája, barátai, és a nagyatádi kórház dolgozói.

Megosztás