Évi 20-30 személyi sérülést okozó közúti baleset a 68-ason

Ez az egyik legveszélyesebb út Somogyban az M7-es autópályával, a 7-es, a 67-es és a 61-es főúttal együtt. Összesen 659-en sérültek meg tavaly a közúti közlekedési balesetekben vármegyénk területén.

Országosan 3,3%-kal több lett tavaly a személyi sérüléses közúti baleset, Somogyban viszont 3,9 %-kal kevesebb. Még örvendetesebb, hogy a felénél is jobban visszaesett a tragédiával végződő esetek száma: 2021-ben húszan vesztették életüket Somogy közútjain, tavaly viszont kilencen.

A vármegyei rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint Somogyban 3,9 százalékkal kevesebb személyi sérüléssel járó közúti baleset történt tavaly a járvány által sújtott, a korlátozások miatt mérsékelt járműforgalommal jellemezhető 2021-hez képest (466 a 485 helyett). Ezzel szemben országosan 3,3 százalékkal nőtt ezeknek az eseteknek a száma (13 499 a 13 073 helyett). Somogyban egyedül a súlyos sérülést okozó balesetek száma nőtt némileg.

Somogyi adatok. Forrás: SVRFK
Közúti balesetek Somogyban (a 2022. évi előzetes baleseti statisztikai adatokkal). Forrás: SVRFK

Magyarországon a legtöbb baleset a Budapesttől félkörívben négy megyén át haladó és Záhonyig tartó 4-es főúton történt tavaly. A második helyen az M3-as található, de nem sokkal maradt le a harmadik és negyedik helyen lévő M1-es és az M5-ös sem.

A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén baleseti gócpontok nem alakultak ki, válaszolta kérdésünkre a hatóság. 2022-ben a Somogyot átszelő M7-es autópályán, a 7-es, a 67-es, a 68-as és 61-es főutakon egyaránt 20 és 30 közé tehető a balesetek száma, melyeket a 65-ös főút és a forgalmasabb utak 10-15 balesettel követnek.

A tavalyi 9, tragédiával végződő baleset mindegyike más útvonalon következett be, közölte a somogyi rendőr-főkapitányság.

Egyébként megyénkben a balesetek 4,5%-a autópályán és autóúton történt, 30%-uk pedig főútvonalon következett be. Az összes baleset 63%-a lakott területen történt.

Somogyban az összes baleset 68%-át személygépkocsival okozták, a kerékpár és a motorkerékpár részesedése 12, illetve 3,9% volt. A balesetek túlnyomó része, 96%-a a járművezetők hibájából következett be, jellemzően a sebesség nem megfelelő megválasztása (az összes baleset 33%-a) és az elsőbbség meg nem adása (18%) miatt – jelentette a KSH.

Tavaly 54 balesetnél, az összes baleset 12%-ánál mutattak ki alkoholos befolyásoltságot.

A csökkenő balesetszámmal összefüggésben a közlekedési balesetekben az egy évvel korábbinál 2,4%-kal kevesebben, összesen 659-en sérültek meg.

Tavaly májusban egy homokszentgyörgyi férfi szörnyet halt
Tavaly májusban egy homokszentgyörgyi férfi szörnyet halt Nagypusztán. Fotó: SMRFK.

Megosztás