Háziorvosok: nem biztosították a védőfelszerelést!

Védőfelszerelés nélkül az életkori korlát miatt felére csökkent alapellátó orvosok száma tovább apadhat. Ez pedig komoly ellátási zavarokhoz vezet – figyelmeztetett nyílt levelében a háziorvosok hét szakmai szervezete.

A praxisonkénti 50 db sebészeti és a 3 db FFP1 típusú szájmaszk jól érezhetően elégtelen a hosszú távú védekezéshez – jelezték a háziorvosok.

„Elfogadhatatlannak tartjuk az Országos Tisztifőorvos Asszonynak a koronavírus járvány kezdete óta több alkalommal, így a 2020. 03. 30-án megtartott sajtótájékoztatón is ismételten elhangzott kijelentését, miszerint a háziorvosi szolgáltatók feladata a védőeszközök beszerzése” – írták a Müller Cecíliának címzett nyílt levelükben. Ebben felhívják a figyelmét arra is, hogy a hatályos jogszabály szerint (18/1998.NM.rendelet 41 § (4)) a járási hivatal kötelessége gondoskodni járványos fertőzés terjedésének, megelőzésének leküzdéséhez szükséges anyagokról, eszközökről.

„A nemzetközi tapasztalatok egyértelműen bizonyítják, hogy az alapellátásban dolgozók vannak leginkább kitéve a tünetszegény, ezáltal nehezen felismerhető esetek révén a fertőzésnek, illetve a megfertőződött alapellátó orvosok a munkájuk következtében a fertőzés továbbadásában kiemelt szerepet játszanak” – indokolták nyílt levelük végén a háziorvosok észrevételeik jogosságát.

Az általunk megkérdezett nagyatádi és környékbeli háziorvosok megerősítették: mindössze 50 darab egyszer használatos szájkendőt kaptak eddig, azt is kb. két hete, azóta semmit. Fertőtlenítőt és gumikesztyűt általában sikerült beszerezniük, azokból még van is nekik. Ám megfelelő védelmet nyújtó (FFP3-mas, esetleg FFP2-es) maszkjuk továbbra sincs. Ugyanakkor sok beteg még mindig személyesen keresi fel őket a rendelőben, viszont a csoportos megbetegedések szakaszában már nem lehet tudni, ki fertőző és ki nem.
Sajnos, a betegek nem telefonon keresnek meg, hanem idejönnek. Csakhogy most már a kiszűrésükhöz nem elég az, hogy volt-e külföldön vagy találkozott-e ilyennel. Most már bárki fertőző lehet, ezért nyomatékosan arra kérjük a betegeket, előbb telefonon hívjanak fel bennünket, és csak egyeztetés után jelenjenek meg a rendelőben – kérte az egyik nagyatádi háziorvos.

Egy másik háziorvos azt mondta: nekik sincsenek megfelelő maszkjaik, sőt, fertőtlenítőszerre és gumikesztyűre is szükségük lenne még. Ő már csak otthonról dolgozik, mert krónikus betegsége van. Két háziorvosról tud, akik közel vannak a veszélyeztetett korhoz (65 év), de önkéntesen vállalják még a telefonos rendelést.

(A nyitókép illusztráció)

A háziorvosok nyílt leve

A háziorvosok nyílt leve

 

Megosztás