Hétfőtől korlátozás nélkül végezhetők az egészségügyi ellátások

Június 15-től teljes egészében újraindul az egészségügyi ellátás az országban. A miniszteri levél szerint megnyílnak a háziorvosi, gyermekorvosi rendelők és a járóbeteg-szakellátások is.

Érvényét veszti az előjegyzési szabály is, vagyis már nem csak négy beteget vizsgálhatnak óránként az orvosok. A COVID-19 esetek ellátására korábban elkülönített ágyak 80%-át hétfőtől ismét használhatják a kórházak az egyéb betegséggel küzdők gyógykezelésére. Információnk szerint a Nagyatádi Kórházban jelenleg 120 ágyat tartanak fenn a vírusos betegek részére, vagyis hétfőtől újabb 96 ágy szolgálhatja a tényleges betegellátást.

Egyébként Kásler Miklós miniszter – aki korábban még azt is tagadta, hogy ő adott utasítást az ágyak kiürítésére – a hozzánk is eljutott levelében azt kérte az egészségügyi szolgáltatók vezetőitől: „tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy az elhalasztott ellátások a betegek számára biztonságosan hozzáférhetők legyenek. Az elhalasztott betegellátások mielőbbi pótlása érdekében 2020. szeptember 30-ig valamennyi egészségügyi szolgáltató a járóbeteg-szakellátás keretében részére engedélyezett szakmák vonatkozásában, az engedélyben szereplő közfinanszírozott heti óraszámon felül, óraszám korlátozás nélkül nyújthat egészségügyi ellátást.”

Vagyis: a járóbeteg-szakellátások kvázi szünetelésének 3 hónapja alatt feltorlódott, el nem végzett vizsgálatokat most korlátozás nélkül pótolják az orvosok. Csakhogy – miniszteri levél ide vagy oda – nekik is 24 órából áll egy nap még mindig.

A miniszer ráadásul még arra is utasította (jó szokásához híven pénteken délután!) a kórházvezetőket, hogy 48 órán belül küldjék meg a járóbeteg-szakellátások módosított átmeneti rendjét.

Az általunk elért nagyatádi háziorvosok egyébként arról számoltak be, hogy már a héten elözönlötték őket a betegek. Többségük már nem kért időpontot telefonon, és már jó ideje tarthatatlan volt az óránkénti 4 vizsgálat. Mint mondták, nagyon sokan jelentkeznek náluk az elmaradt vizsgálataik (pl. cukor-, pajzsmirigy-betegség) pótlásáért, mind több a mozgásszervi problémával jelentkező, és mostanában sokan panaszkodtak felfázásra.

Megosztás