Így érkezett a szupercella Nagyatádra

Tegnap Nagykanizsa környékén képződött a különleges időjárási jelenség, majd este nem sokkal 9 óra előtt érkezett meg Nagyatádra. Sokan örökítették meg a forgó felhőoszlopot, és a leszálló esőfüggönyt.

Szupercellának hívjuk azt a forgó zivatarfelhőt, melynek a középpontjában lényegében egy miniatűr ciklon van, az alján egy látványos felhőréteg képződik, és forgó levegőoszlopként vonul akár több száz kilométeren át, attól függően, hogy mennyi hőenergiát tudott eltárolni. A meteorológia számítások nem zárták ki, hogy tegnap kialakuljon egy ilyen képződmény, mindenestre nem volt nagy a valószínűsége, éppen ezért meglepetést okozott, amikor délután megjelent az örvény Nagykanizsa környékén. A szupercella délkelet felé vette az irányt, és tegnap este háromnegyed 9-kor érkezett meg Nagyatádra. Látványos volt a belépője: sötét esőfüggöny és villámlás kíséretében csapott le városunkra. Több nagyatádi és környékbeli is megörökítette az érkezését.

Megérkezik a cella Segesdre- Fotó: Bius Lilla
Megérkezik a cella Segesdre- Fotó: Bius Lilla
Fotó: Kocsis Etelka Mária
Fotó: Kocsis Etelka Mária

 

Fotó: Szabó Judit Enikő
Fotó: Szabó Judit Enikő
Fotó: Gerlecz László
Fotó: Gerlecz László
Fotó: Metnet
Fotó: Metnet

Szerencsére a nyomában csak valamivel nagyobb szél és intenzív csapadékhullás alakult ki, a tűzoltóság szerint egy esethez sem riasztották őket tegnap este. Mivel hozzánk csak este érkezett meg, és már nem sütött a Nap, így nem sokkal azután, hogy elhagyta Nagyatádot, kifogyott a szuflából és szétoszlott. Ha a cella egy melegebb napon alakult volna ki, úgy sokkal nagyobb pusztítást végzett volna: akár jégeső és szélvihar is kísérhette volna.

Erre volt példa 2009. május 22-én, amikor először lett volna Kárpátia koncert Nagyatádon, azt a rendezvényt elfújta egy szupercella, sokan zsörtölődtek is miatta.

A szupercellák, ha sok energiát tudnak felvenni a naptól, akár tornádókká is erősödhetnek. Ez rendkívül ritka jelenség Magyarországon, de volt már rá példa: 1972-ben ugyanezen a területen vonult végig egy ilyen örvénylő légtömeg, hatalmas károkat okozva. Még külön operatív törzset is fel kellett állítani a károk felszámolására.

A szupercella nyomán most csapadékos időjárás alakult ki, már most közel 10 mm esett le, délutánig ez a 20 mm-t is elérheti, ami már jelentős mennyiség. Ha kialakul még egy nagyobb zápor, akár a 30 mm is kilátásba kerülhet. Aggodalomra semmi ok, hiszen ahogy a magyar közmondás is tartja: májusi eső aranyat ér.

 

Megosztás