Több mint 500 métert fúrnak át Nagyatád alatt

Kettő-öt méteres mélységben, útfelbontás és -helyreállítás, forgalomlezárás nélkül készülnek az „alépítmények”: csöveket fektetnek le a termálfürdő és négy intézmény között, hogy jóval olcsóbban tudják fűteni őket.

Az ún. irányított fúrásnak ez a nagy előnye: sokkal olcsóbb, mint a hagyományos módszer, ráadásul jóval gyorsabb is. Négy fúrást végeznek, a 68-as főút alatt kettőt is. A leghosszabb, 200 méteres, a posta és az önkormányzat között lesz.

Az országban mindössze öt cégnek van erre alkalmas, irányított fúrógépe. A fúrószár rugóacélból készült, vagyis képes meghatározott szögig elhajlani.

A fúrószár végére csavarható „pilóta” végzi valójában a talaj fúrását: a kötött kavicsos talajt is képes átfúrni – ismertette a technológiát Kaiser Tamás fúrómester. – Akadnak jelentős kihívások, részt vettem például a Duna alatti átfúráson, ott a legmélyebb pontunk 24 méter volt.

A szakemberek Győrből érkeztek. Először a turisztikai központ mellett készítettek egy 92 méteres furatot. Ehhez 5 köbméter agyaggal kevert vizet használt a gép: ezt fölkente a furat falára, hogy akkor se omoljon be, amikor kihúzzák belőle a szárat. Két KPE-cső kerül bele a furatokba, egy előremenő és egy visszatérő, ezekben cirkulál majd a víz.

A munkálatok ugyanis a nagyatádi geotermális fűtési rendszer kialakításának részei. Évi 9 millió forintot takarít meg a város a gyógyfürdő termálkútjának hulladékhőjére alapozott fűtéssel.

A termálfürdő déli oldalán épül egy puffertároló medence. A helyszínen egyelőre a talajvízszintet süllyesztik – részletezte a munkálatok jelenlegi állását a kivitelező cég vezetője, Novics Péter. – A 250 köbméteres vasbeton medencébe fogják összegyűjteni a termálmedencékből leengedett vizet, amit a szivattyúk onnan nyomnak majd az öt épületbe. Azokban egy-egy hőszivattyú tovább melegíti a vizet, így fogják fűteni az intézményeket.

A kulturális központ, a Dél-Somogy Irodaház, a polgármesteri hivatal, a turisztikai központ és a gyógyfürdő fűtését tehát megújuló energia fogja biztosítani. A beruházás 273 millió forintba kerül, uniós pályázati forrásbók valósítja meg az önkormányzat. A műszaki adottságai lehetővé teszik a kétszeres nagyságúra bővítendő gyógyfürdő, a felújítani tervezett szociális központ és idősek otthona fűtésére is.

Ugyan időjárás függvénye, de a fúrásokkal már a héten végezni szeretnének. A kivitelezés ütemezése szerint 2021. október 15-én elkezdik a geotermális rendszer féléves próbaüzemét, vagyis kevesebb mint egy év múlva át is adhatják a beruházást.

 

Megosztás