hirdetés
2022. December 06, Kedd
Miklós napja

Ilona néni gyönyörködtető képeslapgyűjteménye Szerző: Katona József | 2022-06-01 08:48:00 | Címkék: steiner józsefné, képeslap, gyűjtemény, nagyatád

Az egyik legrégebbi darabja Sissi királyné gyászképeslapja 1898 szeptemberéből. Az atádi Steiner Józsefné 50 ezer darabos gyűjteményének különlegességei már 340 kiállításon vettek részt idehaza és külföldön.

hirdetés

A példás rendben kartonozott, könyvtári osztályozás szerint csoportosított kollekció legkülönlegesebb és legértékesebb csoportja a trianoni gyűjtemény: 160 képeslapból áll. A Forradalom és szabadságharc 1848-49, a Kossuth Lajos és az Erzsébet, a magyarok királynéja című anyagok ugyancsak ritkaságszáma mennek. Ez utóbbiból egyébként éppen a napokban nyílt Ilona néni 340. kiállítása, jelesül Siklóson.

A Sissi-gyűjtemény néhány darabja
A Sissi-gyűjtemény néhány darabja

Ilona néni olyan lelkesedéssel mutogatja a páratlan gyűjteménye kuriózumait, hogy aligha tudom eldönteni: a ritka kollekció vagy inkább maga Ilona néni a lenyűgözőbb a 85 évesen mutatott vitalitásával.

- A bélyeggyűjtéssel kezdődött még 1963-ban, 27 éves voltam akkor, a tamási állami gazdaságban, ugyanis az eredeti foglalkozásom üzemgazdász. Egy ottani munkatársam hatására kezdtem gyűjteni a forgalmin kívüli, ún. motívumbélyegeket, és azon belül végül a gyógynövényekre szakosodtam. Persze, már gyerekként kialakult a gyűjtő vénám, hiszen szalvétákat, gyufacímkéket és képeslapokat is fölhalmoztam. Az utóbbiak 1973-ban váltak szenvedéllyé, már ki sem tudom számolni, majdnem 50 éve gyűjtöm aktívan a képeslapokat.

Először mindent, aztán különböző motívumokat. Egy időben fölkereste a nagy kiadókat és a hazai településeket, és Magyarország minden egyes helységéről beszerzett legalább egy példányt: pontosan 3450 településről van képeslapja. Évek óta már kizárólag a kiemelt témáit gyarapítja. A már említetteken kívül ilyen pl. a honfoglalás, az Árpád-házi királyok, Mátyás király, II. Rákóczi Ferenc és gróf Széchenyi István. A zeneművészet kiemelkedő személyiségei közül feldolgozta pl. Beethoven, Liszt Ferenc, Bartók Béla és Kodály Zoltán életét. A híres magyar írók, költők közül szintén többekét.

Erzsébet királyné gyászképeslapja 1898-ból
Erzsébet királyné gyászképeslapja 1898-ból

- Ezekkel az összeállításokkal 1986 óta rendszeresen részt veszek kiállításokon. Idehaza 95 városban, külföldön pedig 12-ben volt tárlatom. A legtöbbször a Kossuth Lajosról és a szabadságharcról szóló anyagok szerepeltek nagy múzeumokban, de pl. a Sissi-gyűjteményemet Gödöllőn öt nap alatt 23 ezren tekintették meg, Győrben pedig a II. János Pál pápáról készített feldolgozásomat a pápa személyes követe nyitotta meg.

Kiállítói tevékenységét számos oklevéllel ismerték el, Nagyatádon - ahol 45 éve él – megkapta a város kulturális díját. Eddig mintegy húsz tematikus könyvbe (pl. a Zrínyi-kultusz napjainkban a a magyar, horvát és szlovén határsávban címűben) és kisebb kiadványba szerkesztették bele képanyagát, a neve feltüntetésével köszönetet mondva.

Ma is sok gyűjtőtársával tartja a kapcsolatot – az országos szervezetüknek 60 tagja van –, persze, a korábbiakkal szemben már nem postai, hanem elektronikus levelezéssel.

- A hasonló érdeklődésű emberek között érzem jól magam, úgyhogy mindig nagy örömet szerzett számomra egy-egy kiállításon vagy cserenapon való részvétel, a múzeumok, antikváriumok felkeresése. Akárcsak valamely téma mélységében történő feldolgozása. Ezek olyan gyönyörűségek!

Ugyan a képeslapok virágkora, a 70-es, 80-as évek rég elmúltak, ma már az emberek helyettük egy-egy szelfit küldenek Messengeren vagy Instán, Ilona néni úgy véli, a képeslapok maradandó és kézzelfogható emlékek, míg az említett digitális fotók csak pillanatnyiak és elvesznek. Amikor a terveiről kérdezem, éppen jelez a számítógépe: e-mailt kapott a győri bencés gimnáziumból, hozzájuthat egy képi anyagukhoz, ugyanis éppen Makovecz Imre életművét igyekszik bemutatni képeslapokon. Egyébként azt mondja, most már az anyagai összegzésével foglalkozik, és gondoskodni fog a gyűjteménye sorsáról.

Ilona néni gyönyörködtető képeslapgyűjteménye
Ilona néni gyönyörködtető képeslapgyűjteménye - A képgaléria megtekintéséhez kattintson a képre!

Vissza az előző oldalra