Internetes csalókat vettek őrizetbe a nagyatádi nyomozók

A két személyt internetes csalással gyanúsítják. Ugyanis mezőgazdasági erőgépeket hirdettek eladásra, a jelentkezőkkel átutaltatták a vételárat, de cserébe nem adtak nekik semmit.

Az ügy adatai alapján egy 42 éves nő és 34 éves férfi társa 2019 februárja és áprilisa között különböző mezőgazdasági erőgépeket hirdetett eladásra egy internetes apróhirdetési oldalon. A hirdetésekre jelentkezőket rábírta, hogy előre utalják el a megvásárolni kívánt termék árát, azonban a pénzükért nem kaptak semmit.

A rendőrök a beszerzett információk alapján azonosították a dunaújvárosi és dunaegyházi lakosokat, akiket csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgattak ki a Nagyatádi Rendőrkapitányságon. A két gyanúsítottat 2019. augusztus 27-én őrizetbe vették és előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet, hogy az internet előnyei mellett sok veszélyt is rejt. Alkalmas arra is, hogy a csalók tévedésbe ejtsék az apróhirdetési oldalakat böngésző internetezőket.

Azt kérik, hogy fogadják meg néhány tanácsukat. Íme:

„Amennyiben magánszemélytől kívánnak vásárolni, kérjenek bővebb tájékoztatást a termékről, az átvétel, a postázás, valamint a biztonságos fizetés lehetőségeiről! Minden esetben kérjenek olyan képeket, amelyeket az eladó készített! Kérjék el az eladó adatait, majd vegyék fel vele a kapcsolatot, és hívják fel telefonon is! Vessék fel a személyes átvétel lehetőségét is! Amennyiben az eladó ezt elutasítja, úgy a személy hitelessége megkérdőjelezhető. Idegen személyeknek soha ne utaljanak, vagy küldjenek előre pénzt! Használják az utánvétes postázást!

Az adásvételről folytatott beszélgetéseket, a telefonszámokat, email címeket, internetes adatokat mindig mentsék le, őrizzék meg!”

(A nyitókép illusztráció)

 

Megosztás