Jövő héttől elérhető Nagyatádon is az influenza elleni oltás

A nagyatádi háziorvosoknál a jövő hét közepétől lehet kérni az idei influenzavírus-változatok elleni védőoltást. Az oltás a 60 év felettieknek, valamint a krónikus betegségben szenvedőknek továbbra is ingyenes.

Egyelőre még nem jellemző, hogy influenzás tünetekkel fordulnak a nagyatádi háziorvosokhoz, inkább megfázással, felsőlégúti megbetegedésekkel keresik fel a rendelőket, ám a WHO prognózisa alapján hamarosan Európában is járvány lesz, ráadásul erősebb, mint az utóbbi években.

Az ajánlás szerint érdemes minél előbb felvenni az influenza elleni védőoltást, ugyanis 2-3 hétre van szükség van ahhoz, hogy a teljes védettség kialakuljon a szervezetben.

A 60 év felettieknek, valamint a krónikus betegségben szenvedőknek továbbra is ingyenesen elérhető az oltás. A krónikus betegségben szenvedők esetében a háziorvos dönti el, hogy a páciens jogosult-e az ingyenes oltásra.

Az oltásnak október 1-től felment az ára, az egyik nagyatádi gyógyszertár tájékoztatása szerint valamivel több mint 5 ezer forintba kerül. Két évvel 3 ezer forintot kellett érte fizetni.

A Nemzeti Oltóközpont tájékoztatása szerint a vakcina fél éves kor felett mindenkinek ajánlott, ugyanis a betegség kockázata sokkal nagyobb, mint a védőoltásé.

Felhívják a figyelmet, hogy a Magyarországon forgalomban lévő influenza ellenes oltóanyagok kizárólag inaktivált vírust vagy annak csupán egy meghatározott részét tartalmazzák. Ezek nem okozhatnak betegséget, hanem csupán „felkészítik” az immunrendszert az influenza elleni védekezésre. Az oltás beadását esetlegesen kísérheti néhány kellemetlen tünet. Ezek a következőek lehetnek: láz, fejfájás, gyengeség, rossz közérzet, valamint a beadás helyén: bőrpír, duzzanat, fájdalom. Ezek a jelenségek átmeneti jellegűek, önmaguktól spontán javulnak néhány napon belül.

A koronavírus jelenléte miatt is fontos az influenza elleni oltás, ugyanis egyes kutatások szerint a két betegség együttes jelenléte a szervezetben megnöveli a lélegeztetőgépre kerülés kockázatát. Az elmúlt héten 10 ezer felett volt a koronavírusos megbetegedések száma Magyarországon, 104 ember pedig elhunyt a fertőzés következtében. A Nagyatádi Kórházban már hónapok óta nem üzemel az oltópont, így a COVID oltásért Kaposvárra kell utazni.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

 

Megosztás