Katarzis út peremhelyzetű gyerekeknek

A szűk és zárt világukból repítette őket a felső kategóriás kultúrába néhány pedagógus. Önként, a szabadidejükből áldozva üzentek hadat a műveletlenségnek, az elbutulásnak és a tanári fásultságnak.

A szívem túláradt örömmel, hogy ezek a gyerekek milyen kulturális sokkot kaptak: amikor hazaérkeztünk, megköszönték, és megtapsoltak minket – mesélte Vojkovics Gyuláné, a kezdeményezés motorja.

A járvány évei után élesztette újjá a becslése szerint legalább 20-25 éves hagyományt: elvinni 10-15 éves, köztük nehéz sorsú, szűk világukba bezárt diákokat egy-egy városba, hogy megismerhessék annak kulturális értékeit, átélhessék egy színvonalas színházi vagy balett előadás, vagy éppen hangverseny élményét.

Éva néni azt mondja, nagy öröm számára, hogy fiatalabb kollégák is bekapcsolódtak a kezdeményezésbe: Ormai Diánával és Fodorné Nyilas Zsuzsannával közösen szervezték és élték át a mostani kirándulást. Taranyi, háromfai és ötvöskónyi gyerekekkel mentek, néhány nagyatádival kiegészülve húszan. Cigány és nem roma fiatalok vegyesen. Sok olyan szülő bízta rájuk a gyermekét, akik korábban már tapasztalták, hogy jó helyre viszik és nagyszerű élményekben részesítik őket.

Különböző osztályból való gyerekek jöttek velünk, többségükkel a buszon ismerkedtünk meg, ők pedig egymással. Aztán napközben összebarátkoztunk. Elsétáltunk a Barbakánhoz, az Angster emlékműhöz, felkerestünk több műemléképületet. Bejártuk a várfalsétányt, megnéztük az ókeresztény sírkamrákat, fölmentünk a Tettyére busszal, másfél órát időztünk az arborétumban, a püspöki palota romjainál és a tettyei játszótéren, végül legyalogoltunk a színházhoz. A Pécsi Balett ÁdámÉva című előadását tekintettük meg. A táncművészet kifejezőeszközeivel mutatta be a világ teremtésétől napjainkig az emberiség történetét, a nő és a férfi viszonyát. Lenyűgözően mozgalmas és látványos volt: fények, vetítések, mindenféle színpadtechnikai megoldások, színek, mozgások, zene és más effektek. Tátott szájjal bámultuk végig a két felvonást. Hazafelé a buszon egymással beszélték meg az élményeiket, mesélték, hogy ez vagy az a jelenet milyen érzéseket, gondolatokat keltett bennük, mi csak hallgattuk, és élveztük, hogy megérintette őket, én ott könnyeztem.

Éva néni szerint tervezik, hogy folytatják. Mint fogalmazott, újra és újra bebizonyosodik, hogy nem csak a kommersz, a nívótlan tudja, úgymond, lekötni a gyerekeket, a színvonalas és értékes is képes hozzájuk férkőzni, és megrendítő élményt nyújtani számukra.

Megosztás