Lélegzetelállító fotókat készít a városról egy atádi drónos

Avagy: így láthatják városunkat a madarak. Beck Patrick néhány éve vásárolta az első négy propelleres helikopterét, azóta beleszeretett a légi felvételekbe. Órákat is a levegőben tölt a drónjával egy tökéletes fotóért.

Egyre népszerűbb hobbivá válik Magyarországon is a drónozás  – annak ellenére, hogy magyar szokáshoz híven a reptetéséhez szükséges engedélyek, jogosítványok beszerzése kész bürokratikus rémálom. Erről a 28 éves nagyatádi Beck Patrik is tudna mesélni. Néhány évvel ezelőtt vásárolta meg az első, úgynevezett „quadkopterét”. Informatikusnak tanult, mindig is érdekelték a műszaki dolgok, és elkezdte továbbépítgetni a kis repülőgépet. Kezdetben inkább maga a reptetés és a drón fejlesztése kötötte le, mintsem a fotózás.

Patrik jelenleg a taranyi önkormányzatnál dolgozik, itt merült fel, hogy jó lenne, ha tudnának a faluról és környékéről légi felvételeket készíteni. Ő vállalkozott a feladatra és beszerzett egy olyan modellt, mellyel már minőségibb képek is készíthetők.

Persze, a használatához végig kellett járnia a már említett adminisztratív útvesztőt: üzemeltetői vizsga elvégzése, üzemeltetői engedély beszerzése, rendszám lekérése, eseti légtérhasználat engedélyeztetése – aki drónozni szeretne, annak bizony a  papírmunkát is szeretnie kell. Csak 30 nap annak az engedélyeztetése, hogy egy lakott terület felett lehessen repülni. Elvileg lakott területen kívül bárhol fel lehet szállni a drónnal – hacsak az adott légtér valamiért nem tiltott övezet. Patriknak ezzel kapcsolatban van is egy anekdotája: mint kiderült, Tarany és környéke pontosan ilyen tiltott légtérnek számít, ugyanis a légierő használja határvédelmi célokból. Nem hagyta annyiban a dolgot, addig ment utána az engedélyeztetésnek, amíg végül telefonon utol nem ért egy alezredest – aki jóváhagyta, hogy repülhessen a falu felett.

Azóta nem csak Tarany, de Nagyatád fölött is többször repült a drónjával. A kis gép 249 grammos, és mint Patrik mesélte, kezdetben órákat töltött vele a szabadban, annak érdekében, hogy jó képek szülessenek, ugyanis a drón nem mindig csinált stabil fotókat. Volt, hogy napokon át a rutinja abból állt, hogy addig reptette a gépet, amíg lemerült az akkumulátor, majd hazament, átválogatta a több száz fényképet, utómunkával órákig szerkesztgette őket, és másnap kezdte elölről.

Amikor először meglátta a légi felvételeit, már nem csak a repülésbe, de a fotózásba is beleszeretetett. Azóta gyakorlottabbá vált, mint mondta, már nem kell órákat a levegőben töltenie a drónjával egy jó fényképért. Patrik eljuttatott számunkra néhányat a legszebb munkáiból. Íme, így fest a világ odafentől.

 

Megosztás