Magyar Rákellenes Liga: még mindig kevesen vesznek részt a szűrővizsgálatokon

Óránként meghal valaki hazánkban emlőrákban, ami megelőzhető lenne a szűrővizsgálatokon való részvétellel – hangzott el a mai rózsaszín szalagos felvonulás kezdetekor. Több mint százan vettek részt a rendezvényen.

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja. Az év ezen időszakában szervez országosan demonstárciókat a Magyar Rákellenes Liga. Nagyatádon és 18 másik településen a helyi szervezetek idén is megszervezték figyelemfelkeltés céljából a rózsaszín szalagos felvonulást. A szín a reményre utal, a szalagot viselők hitet tesznek a kór elleni küzdelem mellett. Városunkban több mint százan vettek részt a ma délutáni megmozduláson. A rákellenes liga nagyatádi szervezete már 72 tagot számlál, idén 6-an csatlakoztak a csoporthoz. A tagok közül többen maguk is a kór túlélői, de sok úgynevezett pártoló-támogató tag is dolgozik a szervezetben.

A mai körséta előtt a nagyatádi zumbások adtak műsort a zenepavilon előtt, majd ezt követően a rákellenes liga elnöke, Rozványi Balázs köszöntötte a megjelenteket.

Minden órában egy mellrákos beteget diagnosztizálnak hazánkban, és négyóránként bele is hal valaki a kórba – mondta az elnök. – Európában a 19. helyen állunk az emlődaganatos megbetegedések számában, viszont 8. helyen a halálozásban. Mindez azért, mert még mindig nagyon kevesen, a behívottak 40 százaléka vesz részt a szűrővizsgálatokon. Az üzenetünk most is az, mint minden évben: a szűrésen való részvétel és az önvizsgálat fontossága.

Rozványi Balázs a liga országos elnöke és Zslebics Edit a helyi szervezet elnöke
Rozványi Balázs a liga országos elnöke és Zslebics Edit a helyi szervezet elnöke

A népegészségügyi célú, szervezett onkológiai szűrővizsgálatok az egészségesnek vélt lakosság szűrését jelentik, ez az emlőrák esetén a 45-65 év közötti nőket jelenti. Az NNK által szervezett népegészségügyi szűrések célja a még tünetmentes rákelőző állapotokkal rendelkező vagy nagyon korai folyamatok kiemelése és felismerése, amely éveken keresztül semmiféle tünetet, panaszt még nem okozna. Ezekre a szűrésekre az emlő esetében kétévente kerül sor.

Az elmúlt évre vonatkozóan a járványhelyzet miatt egyelőre nincs arról adat, hogy hányan vettek részt a mammográfiai vizsgálatokon – mondta Zslebics Edit a nagyatádi szervezet elnöke. – De azt tudni kell, hogy ezek a vizsgálatok most is elérhetők. A járvány okozta félelem, az információ hiánya és a fals információk miatt viszont most sajnos csökkent az emberek hajlandósága a szűrésen való részvételre. Sokan meglepődtek, amikor közöltem velük, hogy már lehet szűrésre menni.

Az NNK által szervezett népegészségügyi szűrések április 9-től három héten át szüneteltek országosan. Ezt követően a lezárások és a járványtól való félelem miatt érthető módon a tavaszi időszakban jelentősen kevesebben vettek részt a szűrővizsgálatokon, és az emberekhez sokáig nem is jutott el a hír, hogy ezek újra elérhetővé váltak. Ám nem csak a népegészségügyi központ behívása alapján lehet vizsgálaton részt venni. A háziorvos is adhat beutalót Kaposvárra. Dr. Menyhárt Csilla nőgyógyász szerint a koronavírus okozta félelem után most ismét egyre többen és tudatosabban jelentkeznek rákszűrésre a magánrendelésein.

Sok páciensem kér nőgyógyászati rákszűréses vizsgálatot, ilyenkor természetesen az emlőket is megvizsgáljuk, és ha indokolt, az ajánlásom alapján a háziorvos megírja a beutalót mammográfiára. A járvány tetőzésekor ez kevésébé volt jellemző, most viszont tényleg egyre többen kérik, és nagyon sok köztük a fiatal – szerintem ez a korosztály már sokkal tudatosabban áll hozzá az ilyen fajta megbetegedésekhez.

A doktornő is részt vett a mai felvonuláson. A rószaszín szalagos menet a Baross Gábor utcán haladt végig, majd a József Attila sétányon végigsétálva a kulturális központ előtt állt meg, ahol a Fürjecske néptáncosainak műsora zárta a rendezvényt.

Megosztás