Már a Nagyatádi Kórházban vannak az első COVID-fertőzöttek

Három koronavírusos beteget ápolnak a Nagyatádi Kórházban a tegnap életbe lépett rendelet óta. 140 covid-ágyat és 25 intenzív ágyat kell fenntartani erre a célra. Ám ezekhez jóval kevesebb szakembere van az intézménynek.

A miniszteri rendelet szerint tegnap óta a Nagyatádi Kórház is COVID-ellátó hely. Jelenleg gőzerővel dolgoznak azon a vezetői, orvosai, szakápolói és nem utolsósorban a műszaki személyzete, hogy átalakítsák az intézményt a gyökeresen megváltozott feladatok ellátására. Ettől kezdve ugyanis nincs módjuk továbbküldeni az új típusú koronavírussal fertőzötteket, a legsúlyosabb állapotban lévőket is helyben kell kezelni.

Építik a zsiliprendszert az új COVID-osztály bejárata előtt
Építik a zsiliprendszert az új COVID-osztály bejárata előtt

Ezzel egyidejűleg – a tavaszi időszakhoz hasonlóan – megint elmaradnak az ún. tervezhető műtétek. Ez havi szinten mintegy 80 ellátást jelent Nagyatádon. Emiatt a nyáron ledolgozott várólisták ismét növekedni fognak. Jelenleg átlagosan 30-40 naposak ezek.

A kórház 140 covid-ágyat és további 25 intenzív ellátásra alkalmas ágyat kell fenntartson a fertőzöttek számára. A szakszemélyzet kapacitása azonban igencsak korlátozott. Eleve sok az idős, veszélyeztetett korban lévő orvos. Tizenegy szakápolót pedig kirendeltek Zalaegerszegre a hónap elején. Ők most visszatérnek a hírek szerint. Mintegy húszan táppénzen vannak a kórház dolgozói közül, négyen pedig megfertőződtek koronavírussal.

A Nagyatádi Kórház COVID-betegeket ellátó intenzív osztálya
A Nagyatádi Kórház COVID-betegeket ellátó intenzív osztálya

A legszűkebb keresztmetszetet az intenzív orvosok és szakápolók jelentik Nagyatádon (többnyire máshol is). A 25 intenzív ágyból talán héthez tudják biztosítani a szakszemélyzetet.

Egyebek között ezekről lesz szó ma este a Nagyatádi VTV műsorában 18.00 órakor.

A matracokat viszik az új részleg betegágyaira
A matracokat viszik az új részleg betegágyaira

 

Megosztás