Somogy még mindig tartja magát a koronavírussal szemben

Bár az elmúlt napokban itt is megnőtt a regisztrált esetek száma, ám arányaiban továbbra is jelentősen kevesebb a fertőzöttség mértéke nálunk, mint az ország más területein.

Az országos koronavírus-fertőzöttség a legutóbbi adatok szerint emelkedőfélben van: már 459 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést egy nap leforgása alatt, és jelenleg 2817 aktív fertőzöttről van tudomásunk, vagyis augusztus közepétől kezdve gyakorlatilag megháromszorozódott a számuk. Ezzel összesen 7382-re nőtt a Magyarországon regisztrált esetek száma.

Forrás: https://atlo.team/koronamonitor/
Forrás: Koronamonitor

Ehhez persze hozzá kell tennünk, hogy az utóbbi másfél hétben a tesztelések száma is megugrott: míg július-augusztusban 2- és 3 ezer közé esett az elvégzett tesztek száma, addig az utóbbi két hétben akadt olyan nap is, amikor több mint 7 ezer tesztelést végeztek. Ugyanakkor azt sem állíthatjuk, hogy a megnövekedett esetszám csak a nagyobb vizsgálatok számának lenne betudható, ugyanis a pozitív eredmények aránya is megnövekedett. Míg korábban az elvégzett teszteknél csupán az esetek 2-3 százalékában mutatták ki a koronavírus-fertőzöttségre utaló jeleket, addig ez a szám most a többszörösére ugrott: augusztus 29-én például 12,7 százalék volt a pozitív tesztek aránya, más napokon 4 és 7 százalék között alakultak az értékek.

Forrás: Koronamonitor
Forrás: Koronamonitor

A fertőzöttség területi eloszlása koránt sem mondható homogénnek. Továbbra is a fővárosban mérik a legmagasabb számokat, ezzel szemben vidéken néhány forróbb pontot leszámítva sok, arányaiban „tiszta” terület is akad. Ezek közé tartozik Somogy megye is.

Hozzá kell tennünk, a tesztelések nálunk is emelkedő tendenciát sugallnak: míg egy hónappal ezelőtt stagnáltak az eredmények, addig az elmúlt napokban 2-3 új esetet azonosítottak naponta, ma pedig már 9 fertőzöttet találtak a megyében. Jelenleg Somogyban összesen 54 pozitív esetet regisztráltak a járvány kitörése óta. Bár a szomszédos megyében, Tolnában kevesebb az esetszám, ám a 100 ezer főre vetített esetszám alapján Somogy teljesít a legjobban a Dél-Dunántúlon, országosan pedig a harmadikak vagyunk a legkisebb fertőzöttség arányában.

A százezer főre jutó azonosított fertőzöttek száma megyénként:

  1. Békés: 9,76
  2. Jász-Nagykun-Szolnok: 16,29
  3. Somogy: 17,3
  4. Vas: 22,12
  5. Tolna: 20.33
  6. Bács-Kiskun: 20,37

Érdemes megvizsgálni az alábbi hőtérképet. A tűszerű kiemelkedések az egy településen azonosított fertőzöttek számát jelöli. A megyék színe minél sötétebb, annál több az esetszám az adott régióban. Somogyban az eddig összegyűjtött adatok szerint csak néhány forróbb pont akadt, mint például Siófok, Kaposvár és Barcs. 

Az alábbi hőtérképen a polgármesterek, önkormányzatok által bejelentett esetek, továbbá a sajtóhírek alapján ismert fertőzések területi eloszlását, és az azonosított fertőzöttek számát lehet látni. A fertőzés eloszlásának sűrűségét a hőtérkép mutatja, az azonosított esetek számát az oszlop. A térképen az összes azonosított fertőzés 65 százaléka látható, a maradék 35 százalék területi eloszlásáról nincsen településszintű információ.
Forrás: Koronamonitor
„Az alábbi hőtérképen a polgármesterek, önkormányzatok által bejelentett esetek, továbbá a sajtóhírek alapján ismert fertőzések területi eloszlását, és az azonosított fertőzöttek számát lehet látni. A fertőzés eloszlásának sűrűségét a hőtérkép mutatja, az azonosított esetek számát az oszlop. A térképen az összes azonosított fertőzés 65 százaléka látható, a maradék 35 százalék területi eloszlásáról nincsen településszintű információ.”

A kormányhivataltól levélben érdeklődtünk a nagyatádi járással kapcsolatos adatokról. Egy következő cikkben megírjuk, amint választ kapunk.

Felhívnánk az olvasók figyelmét , hogy bár az adatok meglehetősen alacsony fertőzöttséget mutatnak a megyénkben, ám a valós kép ennél jóval nagyobb is lehet. Így továbbra is vigyázzunk egymásra, és tartsuk be az egészségügyi előírásokat!

Megosztás