Szerdától lehet a kisgyermekeket is beregisztrálni covid oltásra

A házi gyermekorvosoknak keddig kell felmérniük, mely családok igénylik gyermekeik számára az oltást. A vakcina beadatása a tervek szerint az oltópontokon és a háziorvosi rendelőkben történik majd.

Az Európai Gyógyszerügynökség november 25-én engedélyezte az 5–11 éves gyermekek oltását az unió területén belül. Ehhez új vakcinaszállítmányok érkeznek, mivel a gyerekek kisebb adagban kapják meg az oltóanyagot. Magyarországra a tervezettnél korábban érkeznek a vakcinák, ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a csütörtöki kormányinfón.

Az oltóanyagok hatékony elosztása érdekében most ismét a háziorvosokra hárult a feladat, hogy felmérjék a praxisukhoz tartozó családok igényeit. A házi gyermekorvosoknak december 7-ig kell összeszámolniuk, hogy hány szülő akarja a rendelőjükben beoltatni a gyerekét.

December 14-én érkezik meg a gyerekeknek szánt Pfizer vakcinaszállítmány, egy héttel korábban a szülők pedig előreláthatólag december 8-tól tudnak majd online időpontot foglalni gyerekeiknek. „A védőoltások beadásának egyik helyszíne a kórházi oltópont lesz, ugyanakkor a házi gyermekorvosi és vegyes praxisokban is beadhatják a Pfizer vakcinát” – írta a HVG.

Nyitókép: Depositphotos

Megosztás