Takarítanak, kozmetikai cikkeket árulnak, biztosítóznak a nagyatádi pedagógusok

Nagyatádon mintegy húsz aktív és nyugalmazott pedagógus fejezte ki szolidaratását a polgári engedetlenséggel tiltakozó tanárokkal tegnap, egyúttal pedig felhívta a figyelmet a hazai oktatás drámai helyzetére.

A pedagógusok eredetileg a munkakörülményeik javítását (alacsony bérek, adminisztratív terhek, drasztikus tanárhiány), egy jobb, szabadabb, demokratikusabb oktatási rendszert szerettek volna kiharcolni, ezért még az év elején sztrájkba kezdtek. Erre május végén rekordgyorsasággal, egy nap alatt aláírta Novák Katalin államfő a pedagógussztrájkot ellehetetlenítő törvénymódosítást.

Alig egy hete pedig ún. gördülő sztrájkot hirdetett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), hogy tiltakozzanak a sztrájkjogért polgári engedetlenséget vállaló pedagógusokat ért kormányzati fenyegetés ellen.

A tegnap esti nagyatádi szolidaritási akció szervezői azt írták: „Mi nagyatádiak szolidaritást vállalunk a hermanosokkal.

Értük…..és magunkért!”

Az akcióban főleg a nagyatádi általános iskolák tanárai, valamint nyugalmazott pedagógusok vettek részt, és az egyik vidéki óvodából is érkezett egy óvónő.

Hivatást nem vált az ember, az több, mint egy munka – mondta egyikük.

– Tragikus a helyzet, rengetegen kényszerülünk másod-, sőt, harmadállást is vállalni: egyrészt óraadóként a vidéki iskolákban – Lábodon, Taranyban, Háromfán, Göregetegen -, másrészt sokan pl. takarítanak, biztosítóznak, kozmetikai szereket forgalmaznak, stb.

– fejtette ki az egyik tanárnő.

Egy kisvárosban mi a lehetőség másik állásra? Szinte semmi – mutatott rá munkatársa.

Szándék sincs a közoktatás egyre súlyosabb helyzetének a javítására – adott hangot keserű tapasztalatainak másikuk. – Nagy baj, hogy nincs érdekérvényesítő képességünk: főleg a fásultság és a félelem miatt, és ezen a pályán, ugye, sok a nő, majd megoldjuk ezt is, a gyerekeket valahogy fel kell nevelni, mondják. A leggyakrabban hallható mondat a kollégáktól: úgyse érünk el semmit.

Sajnos, mások sem képesek egységesen kiállni az érdekeikért, pl. a katások, tette hozzá valaki. Megemlítette, a szülőkből is kikopott mára a szolidaritás, nincs megbecsültsége a pedagógus pályának. Mások arra hivatkoztak, érdemes kitartani, tavaly év végén is már jópáran eljöttek a figyelemfelhívó rendezvényükre.

Egy rokonszenvező nagyatádi szülő szerint a pedagógusok tiltakozása akkor érne valamit, ha a szülők egységesen kiállnának mellettük.

Mindenki, a postás, a gyári munkás és az irodai alkalmazott is. Elképesztő, hogy a szülők nem látják a legnyilvánvalóbb összefüggést sem a gyerekük érdekei és a közoktatás módszeres szétverése között! Ijesztő ez a mélységes csönd, ami van ebben az országban. Riasztó és abszurd. Ebben kell a gyerekünknek felnőni?!

A pedagógusok szolidaritását szervező tanárok bíznak benne, hogy lesz folytatása az akciónak Nagyatádon.

Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

 

Megosztás